Parlamentul European cere liderilor UE să acorde doar Ucrainei și Moldovei statutul de țară candidată la aderare. Georgia, scoasă din pachetul de trei state

Parlamentul European cere liderilor UE să acorde doar Ucrainei și Moldovei statutul de țară candidată la aderare. Georgia, scoasă din pachetul de trei state

Conferința președinților din Parlamentul European, care reunește liderii tuturor grupurilor politice din legislativul comunitar, cere șefilor de stat din UE să acorde doar Ucrainei și Moldovei statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat oficial. 

Declarația conferinței președinților menționează că în cazul Georgiei, a treia țară care a depus cerere oficială de aderare, liderii UE ar trebui să ”depună eforturi pentru a acorda același statut Georgiei”.

Apelul este adresat șefilor de stat și de guvern din UE care se vor reuni la Consiliul European din 23-24 iunie. Cele trei țări așteaptă o decizie oficială din partea liderilor UE, scrie g4media.ro.

Publicitate

Declarația comună a Conferinței președinților din Parlamentul European:

„Noi, liderii grupurilor politice ale Parlamentului European, facem apel la șefii de stat și de guvern reuniți la 23-24 iunie pentru a lua o decizie cu privire la cererile de aderare la Uniunea Europeană depuse de Ucraina, Republica Moldova și Georgia.

Uniunea Europeană trebuie să dea dovadă de curaj, hotărâre și viziune în contextul actual al unui război brutal de agresiune împotriva vecinului nostru european, Ucraina, și al deteriorării mediului internațional. Uniunea Europeană trebuie să fie un partener de încredere și un actor geopolitic credibil, care își respectă principiile și valorile, fiind solidară cu cei care apără aceleași idealuri.

Cetățenii ucraineni doresc să trăiască într-o țară liberă, democratică și prosperă, care este un membru mândru și angajat al familiei europene. Recunoaștem că aceste aspirații sunt împărtășite de cetățenii Georgiei și ai Moldovei și ai țărilor din Balcanii de Vest, ale căror așteptări nu ar trebui să continue să fie neglijate.

De aceea, vă solicităm cu tărie să acordați statutul de candidat la UE Ucrainei și Republicii Moldova, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană și ca început al unui proces bazat pe merit, și să depuneți eforturi pentru a acorda același statut Georgiei, îndeplinind aspirațiile legitime ale poporului georgian.

Reamintim, în același timp, că angajamentul de lungă durată al UE față de Balcanii de Vest este menținut.”

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal