14 persoane, printre care și deținuți, trimiși pe banca acuzaților. Ar fi înșelat prin escrocherie peste 25 de agenți economici

14 persoane, printre care și deținuți, trimiși pe banca acuzaților. Ar fi înșelat prin escrocherie peste 25 de agenți economici

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu Inspectoratul Național de Investigații din cadrul Poliției au terminat urmărirea penală și au expediat în judecată cauza penală privind investigarea a 14 persoane, care sunt învinuite de înșelarea prin escrocherie a peste 25 de agenți economici.

Dintre cele 14 persoane trimise în judecată, 6 persoane sunt deja condamnate pe alte cauze penale, fiind deținute în Penitenciarul nr. 17 de la Rezina. Alte 3 persoane au fost plasate în arest preventiv la solicitarea procurorilor, iar 5 persoane sunt cercetate în libertate.

Amintim că, investigarea faptelor de escrocherie a fost inițial comunicată public de către autorități în februarie 2022, atunci când oamenii legii au descins cu 30 de percheziții matinale în țară, inclusiv la persoane care-și ispășesc pedeapsa în Penitenciarul nr. 17-Rezina, dintre care unii sunt condamnați pentru dublu omor.

Publicitate

Precizăm că, schema infracțională ar fi fost pusă în aplicare în vara și toamna lui 2021. Aceasta avea la bază trei companii din domeniul agricol, care activau coordonat pentru implementarea schemei, create și coordonate de persoane condamnate la detenție pe viață din penitenciarul vizat. Organizatorii schemei contactau aceste companii, care se deplasau la agenții economici interesați, unde ridicau produsele agricole, cu angajamentul achitării lor pe parcursul următoarelor zile. Însă, imediat după obținerea mărfii de la victime, companiile le vindeau altor agenți economici, fără ca să le achite marfa obținută, astfel prin acțiunile lor infracționale au cauzat părților vătămate o daună materială în sumă totală de peste 7,4 milioane lei.

Aceștia primeau de la organizatori contactele ale vânzătorilor de porumb și grâu, cărora le promiteau în conversațiile telefonice un preț mai mare decât cel oferit pe piață. Totodată, la indicația organizatorilor aflați în detenție, complicii acestora se deplasau în diferite raioane, la depozitele sau punctele de încărcare a mărfii, unde negociau condițiile, ca reprezentanți ai celor trei companii.

De asemenea, membrii grupului criminal au primit ștampile falsificate pentru folosirea lor la încheierea tranzacțiilor fictive. Mai mult decât atât, învinuiții le înmânau vânzătorilor facturi fiscale care confirmau transmiterea mărfurilor către aceștia. Ulterior, învinuiții revindeau marfa la un preț redus, iar banii erau transmiși printr-o rețea de curieri și erau depuși în conturile bancare ale membrilor grupului criminal organizat.

Pe parcursul efectuării urmăririi penale pe caz, pentru asigurarea compensării pagubelor provocate de învinuiți, procurorii au solicitat și au obținut aplicarea sechestrelor pe mijloacele bănești, bunuri imobile și terenuri pentru construcție, în valoare totală de peste 840 de mii de lei. Totodată, la 11 agenți economici, deja le-au fost restituite produse cerealiere în sumă de peste 2,7 milioane ei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal