Republica Moldova și-a îmbunătățit măsurile de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului, demonstrând progrese bune la nivelul de conformitate cu standardele FATF (Financial Action Task Force), conchide MONEYVAL, instituția responsabilă de luptă împotriva spălării banilor a Consiliului Europei.
Pașii pozitivi întreprinși de autorități au condus la ridicarea ratingurilor țării de la „parțial conform” la „în mare măsură conform” în patru domenii legate de activitățile afacerilor și profesiilor nefinanciare desemnate, due diligence față de clienți, persoane expuse politic, și țări cu risc mai ridicat.
Cu toate acestea, în domeniul noilor tehnologii, unde au fost introduse noi cerințe internaționale pentru activele virtuale, ratingul Moldovei a fost retrogradat.
Printre evoluțiile pozitive identificate de MONEYVAL se numără și extinderea sferei de aplicare a entităților obligate să îndeplinească cerințele de due diligence ale clienților.
Rămân unele deficiențe minore, inclusiv cele referitoare la definirea asociaților apropiați ai persoanelor expuse politic și lipsa cerințelor de due diligence față de client în unele sectoare.
Raportul de urmărire analizează, de asemenea, implementarea noilor cerințe internaționale pentru activele virtuale, care acoperă, printre altele, cele mai importante monede virtuale și furnizorii acestor active.
Din cauza deficiențelor identificate, ratingul Moldovei privind implementarea acestei recomandări actualizate a fost retrogradat de la „în mare parte conformă” la „neconformă”.
Vezi și aceste știri

În Parlament va apărea o comisie care va cerceta spălarea banilor prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare în ultimii zece ani

Un ONG bate alarma în privința unui proiect de lege privind spălarea banilor, aprobat de Guvern și votat în Parlament: „A fost făcut în grabă, abuziv și ilegal”
