În luna mai, prețurile au crescut cu circa două procente, în comparație cu aprilie curent. Asta arată datele Biroului Național de Statistică (BNS). Prin comparație, în perioada aprilie-mai 2021, produsele s-au scumpit cu doar 0,48 la sută.
Astfel, în luna mai 2022, față de luna aprilie, cel mai mult s-au scumpit următoarele produse alimentare: ulei vegetal, fructele proaspete, carnea, conservele din carne, pâinea, zahărul, laptele şi produsele lactate. De partea cealaltă, s-au ieftinit legumele și pomușoarele.
La mărfurile nealimentare, în luna mai față de aprilie 2022 au fost înregistrate creșteri mai semnificative de preț la: combustibili și carburanți, materialele de construcție pentru întreținerea și repararea locuinței.
La serviciile prestate populaţiei, în luna mai 2022 faţă de luna aprilie 2022 au fost înregistrate creșteri mai accentuate a tarifelor la serviciile de alimentație publică.
Menționăm că, de la începutul acestui an, prețurile medii de consum au crescut cu 17,57%. Produsele alimentare s-au scumpit cu circa 21 la sută, iar cele nealimentare, cu peste 12,26 procente. Prețurile pentru serviciile prestate populaţiei au fost majorate cu aproximativ 21 la sută.
Precizăm că, în ultimele 12 luni, prețurile medii de consum au crescut cu circa 30 la sută.
Vezi și aceste știri

Europa: Preţurile gazelor, în scădere după majorarea importurilor de gaze naturale lichefiate (Bloomberg)

Socialiștii protestează în fața Ministerului Finanțelor, nemulțumiți de creșterea prețurilor (LIVE)

Lecția de economie: Ce a vrut să spună prim-ministra când a afirmat că prețurile cresc din cauza așteptărilor (VIDEO)
Advertoriale

Toate inovațiile gândite în favoarea clientului la sucursala maib din inima Chișinăului

Uită de grija unui control de la Inspecția Muncii. Încredințează administrarea documentației HR companiei DAD Human Capital
