Astăzi se împlinesc 81 de ani de la primul val de deportări staliniste, în urma cărora peste 26 de mii de persoane din Basarabia și nordul Bucovinei au fost duse cu forța în Siberia și Kazahstan. Militari înarmați, însoțiți de un lucrător al securității veneau în plină noapte, cerându-le oamenilor să-și părăsească locuințele și să plece spre o destinație necunoscută. Drumul cu trenul dura până la trei săptămâni, timp în care au fost înregistrate multe decese în urma îmbolnăvirilor și a lipsei de apă și alimente. Cei ce ajungeau la destinație erau repartizați la muncă în întreprinderile industriei silvice, în sovhozuri și în cooperative meșteșugărești. După primul val de deportare din 1941, au mai urmat altele două în 1949 și 1951.
În pofida unui trecut în care sute de mii de oameni au murit în timpul deportărilor staliniste și a foametei organizate, în Republica Moldova încă se mai atestă nostalgia sovietică, iar o parte a societății romantizează trecutul URSS-ist.
Un fenomen despre care unii experți spun că ar fi o manifestare a binecunoscutului sindrom Stockholm, o afecțiune în care ostaticii dezvoltă o legătură psihologică cu răpitorii lor în timpul captivității.
Disonanța cognitivă a devenit tot mai evidentă de la începutul războiului din Ucraina, în condițiile în care unele voci au susținut agresiunea Rusiei în țara vecină.
AGORA a realizat un material exclusiv la acest subiect, pe care îl puteți citi aici.
Vezi și aceste știri

Letonia a desemnat Rusia drept „stat care sponsorizează terorismul”. Cum comentează autoritățile ruse

UTA Găgăuzia se va adresa direct la Rosselhoznadzor pentru reluarea exporturilor de produse vegetale
