
Interviu cu directorul general al Agenției Franceze de Dezvoltare, Rémy Rioux: Despre vulnerabilitățile energetice ale Republicii Moldova și soluțiile pe care le avem în față
În ultimele luni, prețurile la produsele energetice au crescut cu pași repezi. După prelungirea contractului cu Gazprom în toamna lui 2021 și ajustarea tarifelor, puțini și-ar fi putut imagina că vom fi martorii unor majorări atât de mari și atât de rapide. În luna mai, prețul pentru un metru cub de gaze a ajuns la 22 de lei. La acestea se adaugă și scumpirile galopante ale benzinei și motorinei, dar și noile tarife pentru energia electrică. Situația a pus din nou în lumină vulnerabilitățile energetice ale Republicii Moldova, despre care am discutat cu șeful Agenției Franceze de Dezvoltare (AFD), Rémy Rioux.
・
Vulnerabilități și soluții
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a perturbat masiv sistemul energetic mondial. Antrenând creșterea prețurilor la energie, acesta a dat naștere unei situații dificile și a accentuat preocupările legate de securitatea energetică, scoțând în evidență dependența excesivă a UE de importurile de gaze, petrol și cărbune din Rusia. În aceeași situație se află de ani buni și Republica Moldova.
„Moldova este una dintre țările cu cel mai redus nivel de autosuficiență energetică. Având în vedere faptul că doar 20% din cererea sa de energie este acoperită prin capacitatea de producere la nivel național, precum și dependența de gazele naturale și de riscurile geopolitice, problemele legate de consolidarea securității energetice ni se par fundamentale. Există mai multe piste concrete pentru a începe această cale lungă spre o Moldovă mai independentă din punct de vedere energetic, cu un mix energetic cu conținut mai scăzut de carbon. Unele acțiuni au fost deja lansate, multe altele urmează și anume aici intervine rolul AFD și al donatorilor europeni și internaționali, prin continuarea suportului financiar și tehnic pentru dezvoltare în aceste sectoare”, consideră Rioux.
În prezent, Uniunea Europeană a decis să pună în aplicare un set de acțiuni în materie de securitate a aprovizionării și a stocării energiei, planul REPowerEU propune un set suplimentar de acțiuni menite să economisească energie, să diversifice aprovizionarea, să înlocuiască rapid combustibilii fosili prin accelerarea tranziției Europei către o energie curată, să combine în mod inteligent investițiile și reformele. Însă care sunt soluțiile în cazul Moldovei?
„Republica Moldova a elaborat mai multe tipuri de răspunsuri care mi se par a fi orientate spre o direcție bună și care ar trebui să fie continuate și accelerate. Am în vedere, în special, dezvoltarea potențialului puternic al energiilor regenerabile în Moldova, oportunitățile de eficientizare energetică a clădirilor publice și private, precum și soluțiile legate de interconexiunea dintre România și Moldova. În cele din urmă, sincronizarea rețelei de energie electrică din Moldova cu Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport al Energiei Electrice (ENTSO-E), cu un an înainte de data prevăzută inițial, va aduce avantaje foarte tangibile pentru Moldova”, afirmă oficialul.
Mai multe despre beneficiile sincronizării la rețeaua ENTSO-E citiți aici
Astfel, un punct important ar fi dezvoltarea energiilor regenerabile. Asta în condițiile în care astăzi, de exemplu, doar circa 4,67% din energia electrică provine din resurse de acest fel. Un procentaj de aproape 10 ori mai mic decât în România și de 21 de ori mai mic decât în Norvegia.

„Va trebui de parcurs un drum lung pentru a obține o mai mare independență energetică și a utiliza energiile regenerabile. Totodată, Moldova, la fel ca Franța și multe alte țări europene, trebuie să ia decizii ferme și să își asume un angajament în acest sens. Criza actuală este cel mai bun exemplu de suprapunere a intereselor geopolitice, climatice și sociale. În viitorul apropiat, dezvoltarea energiilor regenerabile, integrarea în rețeaua electrică europeană și investițiile masive în favoarea eficienței energetice vor avea efecte pozitive care vor fi resimțite de populația Republicii Moldova”, spune Rioux.
Împrumut de 60 de milioane de euro
La Chișinău, înaltul oficial francez a semnat alături de reprezentanții Executivului un memorandum a cărui scop este modernizarea fără întârziere a sectorului energetic din Republica Moldova.
„Acesta este un document cheie care va structura cooperarea dintre AFD și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în special în sectorul energiei și cel al transportului feroviar. Prin acest memorandum, ne angajăm să continuăm parteneriatul deja fructuos în aceste sectoare esențiale pentru Moldova. Chiar în anul curent, această cooperare va avea rezultate concrete, care se vor exprima prin finanțare”, a declarat Rémy Rioux pentru AGORA.
Mai exact, este vorba despre un împrumut în valoare de 60 de milioane de euro pentru a susține reformele axate pe modernizarea transportului feroviar și securitatea energetică a Moldovei, precum și două programe de asistență tehnică, care vor mobiliza expertiza franceză în vederea susținerii autorităților în realizarea acestor reforme și asigurării convergenței standardelor moldovenești către cele europene.
„AFD s-a mobilizat pe larg pentru a ajuta Republica Moldova să facă față la două provocări fundamentale: convergența către normele și standardele UE, pe de o parte, și tranziția către traiectorii de dezvoltare durabilă, în conformitate cu Acordul de la Paris, pe de altă parte. Prin finanțare sub formă de asistență tehnică, programe de investiții și împrumuturi bugetare, AFD își propune să susțină agenda de reforme a Republicii Moldova. În plus, AFD dorește să ajute Moldova să facă față consecințelor crizei din Ucraina, prin finanțarea ONG-urilor care participă la găzduirea refugiaților ucraineni”, adaugă oficialul.
Moldova și Acordul de la Paris
UE și toate statele sale membre au semnat și ratificat Acordul de la Paris și sunt ferm angajate în punerea lui în aplicare. În conformitate cu acest angajament, statele membre au convenit ca UE să urmeze calea către a deveni prima economie și societate neutră din punct de vedere climatic până în 2050.
Republica Moldova e a patra țară din lume care a prezentat Contribuția Națională Determinată actualizată și mai ambițioasă la Acordul climatic de la Paris.
„Efectele schimbărilor climatice, fie că este vorba de seceta din vara anului 2020 sau de ploile abundente și inundațiile care au avut loc în țară, sunt deja palpabile și au un impact major într-o țară în care agricultura are o pondere considerabilă. Eforturile de atenuare a acestora ar trebui să se axeze pe sectoare precum transportul (prin dezvoltarea și modernizarea căilor ferate) și sectorul energetic. Mai mult, sporirea adaptării sectorului agricol la schimbările climatice este, de asemenea, fundamentală pentru a asigura o mai mare reziliență a întreprinderilor agricole și, prin urmare, a economiei moldovenești. Renovarea sistemelor de irigare și managementul inundațiilor sunt la fel niște răspunsuri și soluții concrete. Finalmente, trebuie evidențiate eforturile de reîmpădurire și împădurire a Moldovei. Bazându-se pe experiența sa în Franța și în țările în care își desfășoară activitatea, AFD este pregătită, în acest sector ca și în cele menționate mai sus, să sprijine Republica Moldova din punct de vedere tehnic și financiar pentru a face față acestor provocări”, conchide directorul general AFD.
Din 2021, AFD sprijină Republica Moldova în procesul de convergență către standardele Uniunii Europene și în implementarea Acordului de la Paris. Biroul AFD a fost deschis la Chișinău în februarie 2022.