Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)

Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)

Leo Zbancă este un tânăr regizor de film, scenarist, psiholog, activist LGBT+ la centru GENDERDOC-M, autor de traininguri despre storytelling, instrumente audiovizuale și educația mediatică. Leo a fost plecat din Republica Moldova timp de 25 de ani, dar a decis să revină acasă pentru a participa la schimbările care se produc în societate și a face parte din ele.

„Am decis să revin acasă recent, vreo 8 luni în urmă, dar am avut gândul acesta de mai mult timp. De fapt, de când s-au început schimbările politice în țară. Fiindcă am înțeles că poate aici este o oportunitate pentru mine să vin și să fac ceva pentru țara mea.”

Leo Zbancă

La vârsta de 10 ani, Leo a plecat cu părinții la Moscova unde apoi a făcut studii în psihologie, dar și regie la Institutul Cinematografic din Moscova. Din 2015 a locuit în Europa, în țări ca Franța, Italia și  Spania. Leo lucrează cu programele de educație nonformale ale Consiliului Europei Erasmus+. Are o casă de producție audiovizuală și face traininguri și instruiri prin toată Europa.

Activitățile de baze ale lui Leo se învârt în jurul artei, dar și în jurul drepturilor omului, lucrând cu grupurile și cu persoanele care suferă de discriminare, inclusiv și de bullying.

„Bullying-ul se întâmplă la majoritatea, dar nu toți o să vorbească despre asta, o să fie deschiși. Dar eu sunt sigur, și cunosc din propria mea experiență, că bullying-ul se întâmplă cu toată lumea care este diferită.”

Leo Zbancă

Bullying-ul, o problema serioasă în școala moldovenească

Citește și: Bullying-ul școlar, între problemă și fenomen

Bullying-ul este un fenomen care promovează un comportament violent în rândul copiilor. Chiar dacă termenul de bullying este relativ nou pentru țara noastră, acest fenomen este adânc înrădăcinat în ADN-ul tinerilor. În fiecare promoție de elevi există copii marginalizați, excluși, bârfiți, înjosiți verbal și fizic, etichetați, batjocoriți și din păcate lista poate continua.

Psihologa, apărătoarea drepturilor omului, și adjuncta Avocatului Poporului, Oxana Gumennaia, susține că motivele apariției bullying-ului sunt biologice și sociale. Motivul biologic ne vorbește despre faptul că este absolut natural să simțim furie și frică. Emoția furiei fiind una de bază, iar din această poziție putem explica fenomenul bullying-ului, înțelegând de ce acesta se produce. Minorii testează limitele și granițele personale ale altor semeni. Un alt motiv biologic este că, cortexul, partea creierului care răspunde de emoții, în copilărie și adolescență nu este pe deplin formată, ci se maturizează în jurul vârstei de 27 de ani. Din aceste considerente, până pe la vârsta de 10-12 ani, copii au nevoie să fie ghidați de adulți, maturii contribuit la construcția unui sistem sănătos de valori. Adulții trebuie să seteze limite: ce e bine și ce nu, cum e ok să te porți în societate și cum nu este bine. Odată ajunși la adolescență, minorii testează aceste limite. Le pot oare încălca? Ce se va întâmpla dacă nu o să țin cont de aceste limite? Acțiunile mele vor fi apreciate? Ce o să pățesc dacă depășesc limitele? Aceste lucruri se produc pentru că în adolescență nu conștientizăm limitele, începem să se înțelegem limitele după 24, 25 sau chiar 27 de ani.

Oxana Gumennaia accentuează faptul că cea mai mare responsabilitate o poartă adulții, ei sunt cei care trebuie să explice copiilor ce este acceptabil în mediu în care aceștia învață, își dezvoltă aptitudinile și cresc, și ce este interzis. Adulții sunt cei care trebuie să le vorbească celor mici despre diversitate și faptul că toți au ceva individual, care îi poate scoate în evidență. Acest lucru fiind un atu, nu un prilej de bullying.

„Dacă există bullying în mediu în care se dezvoltă copii, este doar din cauza că maturii nu țin sub control situația. Acest lucru vorbește despre faptul că maturii nu au depus suficient efort pentru a dezvolta în copii empatia, sau maturii așteaptă ca această perioadă să treacă de la sine, sau chiar ei sunt cei care provoacă bullying-ul”.

Oxana Gumennaia

Pentru a identifica faptul că un copil suferă de bullying trebuie să observați dacă se schimbă comportamentul acestuia.

„Părinții, profesorii pot remarca că minorul era vesel, plin de viață, dar a început a fi pasiv, se îmbolnăvește des, plânge, nu vrea să meargă la grădiniță/școală, doarme prost. Sunt schimbări vizibile, care pot fi ușor observate”.

Oxana Gumennaia

Consecințele bullying-ului pot fi foarte vaste. De la probleme personale legate de faptul că minorul are o stimă de sine scăzută - la afecțiuni psihosomatice. Copii care au suferit de bullying, la maturitate nu au încredere în forțele proprii, se subestimează, pot manifesta diverse forme de depresie, se victimizează. Abia prin terapie, pot depăși traumele din copilărie.

„Este foarte important să le vorbim copiilor că aceste lucruri nu trebuie tolerate. Și aici mă refer și la cei care sunt supuși bullying-ului, și la agresori, dar și la cei care sunt doar spectatori și nu intervin în conflict. Ignoranța asupra acestui aspect generează un lanț de probleme grave. Trebuie să lucrăm în grup, nu separăm membrii conflictului. Noi toți suntem implicați, cu toții suntem vinovați, împreună putem rezolva. Trebui să le insuflăm copiilor că nu sunt siguri, că pot soluționa această problemă, iar cel mai important este să le asigurăm suportul necesar”, conchide psihologa, apărătoarea drepturilor omului, Oxana Gumennaia.

Cum poate fi „exmatriculat” bullying-ul din școală?

Datele prezente într-un studiu realizat la cererea UNICEF Moldova atestă că în Republica Moldova 86,8% din totalul elevilor claselor a VI-a – XII-a sunt afectați de bullying. Influența bullying-ului asupra elevilor este diferită: unii dintre elevi devin victime ale bullying-ului, alții agresori sau martori. O parte dintre elevi nu se încadrează doar într-un singur grup din cele nominalizate mai sus, ei fiind, uneori, victime, alteori, martori ai situațiilor de bullying, în unele cazuri, agresori. Practic, fiecare al treilea adolescent, participant la studiu, în diferite situații, a fost și victimă, și martor, și agresor (34,3%). Această categorie de adolescenți este mai frecventă în mun. Chișinău. De asemenea, cunoașterea tuturor rolurilor este mai frecventă în rândul băieților, al elevilor din clasele superioare și al celor cu o reușită mai bună la învățătură. Fiecare al 4-lea elev (26,2%) este victimă a bullying-ului și a asistat la situații de bullying asupra altor copii. Situațiile date sunt mai frecvente în rândul fetelor și al elevilor din clasele gimnaziale.

Unul dintre actorii importați în prevenirea bullying-ului este Ministerului Educației și Cercetării. Scopul instituției ar trebui să se învârtă în jurul combaterii bullying-ului în rândul elevilor, dar și creșterea nivelului de conștientizare al profesioniștilor cu privire la consecințele dure ale acestui fenomen. AGORA a încercat să afle de la responsabilii din Educație ce acțiuni întreprind pentru a combate fenomenul de bullying în școli, însă așa și nu am primit informația necesară până la publicarea acestui material. Mai mult, serviciul de presă al Ministerului Educației s-a arătat deranjat de insistența noastră și ne-a acuzat de șantaj în momentul în care am declarat că nu putem purcede la publicare fără un răspuns de la instituție. 

La începutul anului 2022, Codul Educației a fost completat cu noțiunea de bullying, printr-o decizie de Parlament. Prin această modificare, fenomenul de bullying este reglementat și recunoscut ca o formă de violență psihologică, care implică un dezechilibru de putere și are drept consecință crearea unei situații de intimidare, ostile, umilitoare, este explicat în document.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)

Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)

Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)

Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)

Moldova, I am back! | Corina Dascălu: „Am revenit cu totul! Cum să revii cu totul?”

Moldova, I am back! | Corina Dascălu: „Am revenit cu totul! Cum să revii cu totul?”

Moldova, I am back! | Victor Ilie: „Fac pizza cu gust italian, din produse moldovenești”

Moldova, I am back! | Victor Ilie: „Fac pizza cu gust italian, din produse moldovenești”

Moldova, I am back! | Domnica Stepanchevici: „Acasă îmi place ideea de a aduce ceva nou societății noaste” (VIDEO)

Moldova, I am back! | Domnica Stepanchevici: „Acasă îmi place ideea de a aduce ceva nou societății noaste” (VIDEO)

Moldova, I am back! | Hai să-l cunoaștem pe Alexandru Magnet, tânărul care a studiat la Sorbona, dar s-a întors să creeze locuri de muncă la Strășeni (VIDEO)

Moldova, I am back! | Hai să-l cunoaștem pe Alexandru Magnet, tânărul care a studiat la Sorbona, dar s-a întors să creeze locuri de muncă la Strășeni (VIDEO)

Moldova, I am back! | Cunoaște povestea lui Igor Plămădeală, tânărul care după 13 ani a revenit acasă și a lansat o afacere în plină pandemie (VIDEO)

Moldova, I am back! | Cunoaște povestea lui Igor Plămădeală, tânărul care după 13 ani a revenit acasă și a lansat o afacere în plină pandemie (VIDEO)

Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)

Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)

Moldova, I am back! | Vasile Niculița, tânărul care a revenit din Italia pentru a crea un EcoParadis la țară (VIDEO)

Moldova, I am back! | Vasile Niculița, tânărul care a revenit din Italia pentru a crea un EcoParadis la țară (VIDEO)

Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)

Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)

Muzicieni din Austria, Hong Kong, Ucraina și Moldova vor urca pe scena Festivalului Moldo Crescendo în perioada 27 august - 3 septembrie

Muzicieni din Austria, Hong Kong, Ucraina și Moldova vor urca pe scena Festivalului Moldo Crescendo în perioada 27 august - 3 septembrie

Șeful MoldovaGaz: Instituția înregistrează în august un deficit de numerar de 285,4 mil de lei

Șeful MoldovaGaz: Instituția înregistrează în august un deficit de numerar de 285,4 mil de lei

Advertoriale
Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

Ai un cabinet stomatologic? Contabilul tău e la DAD Accountant

Ai un cabinet stomatologic? Contabilul tău e la DAD Accountant

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
 • Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  NYT: Bilanțul pagubelor provocate de exploziile din Crimeea sunt mai mari decât a descris inițial Kremlinul
 • 2
  Popescu, despre interdicția Rusiei privind produsele vegetale moldovenești: R. Moldova are fructe și legume foarte bune, care se exportă pe piața Uniunii Europene, o piață foarte exigentă
 • 3
  Sfârșit tragic pentru un moldovean aflat în vacanță. Un bărbat s-a înecat într-o piscină din Turcia
 • 4
  Datoriile acumulate de Moldovagaz față de Gazprom vor fi supuse auditului de două companii din Norvegia și Marea Britanie. APP a semnat contractul
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.