Ceban: Nu voi permite desfășurarea paradei LGBTQ. Jurist: Primarul nu are nicio competență de a interzice această întrunire

Ceban: Nu voi permite desfășurarea paradei LGBTQ. Jurist: Primarul nu are nicio competență de a interzice această întrunire

Primarul general Ion Ceban a declarat în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei că nu va semna notificarea prin care se cere desfășurarea paradei LGBTQ. Edilul a menționat că este gata să meargă în judecată pentru a-și argumenta poziția. Juristul Promo-LEX, Vadim Vieru a declarat însă că, cu sau fără semnătura primarului, această întrunire poate avea loc. 

„Așa cum spuneam, parada homosexualilor să fie la fiecare acasă, cine își dorește acest lucru. Nu am semnat pentru desfășurarea paradei și nu voi semna. Ba chiar am scris și voi scrie refuz în continuare și îmi asum în totalitate răspunderea inclusiv din punct de vedere juridic. Am înțeles că vreți să mă târâiți print tot felul de judecăți, sunt gata să fac acest lucru. Repet, nu suntem împotriva cuiva, dar paradele homosexualelor le face fiecare acasă la el. (...) Ce se urmărește prin această paradă, ce promovăm? Nu încălcam drepturile nimănui, fiecare are drepturi egale și credeți-mă că în acest context, sunt primul să apăr drepturile lor la educație, la servicii, la muncă, ca să nu fie discriminare”, a declarat primarul.

Edilul a dat exemplul manifestațiilor din Iași, când sute de persoane au participat la marşul LGBTQ „Iaşi Pride”, în timp ce alți zeci de cetățeni români au protestat împotriva acestei acțiuni și au scandat „Iaşul nu-i Sodoma. 

Publicitate

Pe de altă parte, juristul Promo-LEX, Vadim Vieru a menționat că Ion Ceban nu are competențe de a interzice manifestația publică. 

„Faptul că notificare nu este semnată nu este un impediment pentru persoane ca să organizeze întruniri așa cum este planificat atât timp cât se respectă ordinea publică și securitatea persoanelor. Participanții la paradă nu pot fi penalizați dar dacă primarul va face vreo ingerință în aceste manifestații, poate fi tras la răspundere. Până în prezent avem cel puțin trei hotărâri CtEDO pe subiectul interzicerii întruniri publice a persoanelor minorităților sexuale din Republica Moldova, care s-au soldat cu condamnării, și acești bani îi plătim din bugetul de stat”, a declarat Vadim Vieru. 

Amintim că la 31 mai, edilul capitalei a declarat că nu va permite desfășurarea marșului comunității LGBTQ, planificat în perioada 13 - 19 iunie. 

Menționăm că, Mitropolia Moldovei a cerut autorităților locale și conducerii statului să nu permită desfășurarea festivalului Moldova Pride, care se va încheia cu Marșul solidarității organizat de comunitatea LGBTQ. Aceștia invocă faptul că „parada sfidează în mod abuziv și public valorile majorității societății noastre”

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal