Culorile vinului. Vezi ce paletă de gusturi și culori găsești la Vinia Traian

Culorile vinului. Vezi ce paletă de gusturi și culori găsești la Vinia Traian

Cunoașterea vinului implică o mulțime de informații, de la tipuri de struguri la regiuni geografice și până la profiluri aromatice. În timp ce unii consumatori de vinuri sunt familiarizați cu nuanțele acestui subiect, alții sunt puțin copleșiți atunci când se așează la masă și urmează alegerea vinului. Pentru a vă familiariza cu minunata paletă de culori a vinurilor, astăzi vă prezentăm cele 14 tipuri de vin marca Vinia Traian.

Culoarea este primul indiciu ale unui vin oferindu-vă câteva informații inițiale despre stilul, vârsta și gustul lichidului din pahar.

De unde vine culoarea vinului?

Publicitate
...

Există mii de vinuri, care pot fi ierarhizate în multiple feluri: după preț, după soiul  de struguri, după tehnologia de fabricare, după dulceață, după culoare etc.

Cu siguranță vă întrebați de unde vine culoarea vinului? Pentru că practic toate soiurile de struguri au pulpă de culoare deschisă, atât cele albe, cât şi cele de culoare închisă.

Ei bine, culoarea vine de la podgorie. Anume ea este una dintre variabilele la care se acordă atenție atunci când merge vorba de  podgorie. Și desigur, culoarea vinului depinde și de soiul de struguri, vârsta viţei de vie, amplasarea viei, anul recoltării şi condiţiile climaterice, precum şi alte aspecte de producere.

Culoarea vinului sugerează clima

Pentru a observa corect culoarea vinului, ar trebui să turnați în mod ideal vinul într-un pahar transparent în fața unui fundal alb.

Unul dintre lucrurile pe care le poţi spune uitându-te la culoarea vinului este zona climatică din care provin strugurii. Nuanţele mai închise la vin, și anume cele roşii mai întunecate sau galbene pronunţate, provin din zone cu climă caldă, iar culorile mai deschise sunt întâlnite în zonele cu climă mai rece.

Ce semnifică culoarea vinului?

Este o mare  provocare să deduci gustul unui vin doar privind culoarea, chiar dacă culoarea este primul indiciu despre un vin, oferindu-vă câteva impresii  inițiale despre stilul, vârsta și gustul lichidului din pahar.

Spre exemplu, vinul roșu  tânăr are culoare  intensă, purpurie, cu indicii violacee, iar cel matur capată nuanțe cărămizii odată cu trecerea timpului.

Riesling-urile și moscatele recoltate târziu pot părea ambele clare și de culoare deschisă, la fel ca vinurile albe seci, de exemplu. Același lucru se aplică vinurilor licoroase de rubin, unde un aspect proaspăt și luminos poate masca dulceața și intensitatea vinurilor.

Multe vinuri dulci, precum Muscat Celebrity sau Grătiești,  sunt de culoare aurie sau chihlimbar. Cu toate acestea, un vin cu un aspect profund auriu, chihlimbar sau miere poate fi încă sec.

Deseori, oamenii au tendința de a asocia culori mai adânci în vinurile roșii cu arome mai concentrate, taninuri mai ridicate și alcool. Cu toate acestea, multe vinuri roșii pot sfida această presupunere. De exemplu,  un vin roșu ce redă o culoare adâncă rubinie, poate avea în același timp taninuri reduse.

Unele vinuri tinere pot părea destul de dense și violete, în ciuda faptului că sunt relativ ușoare, cu taninuri scăzute.  Alte vinuri , în special din anumite zone, ca exemplu, din  zona cu indicație geografică Valul lui Traian, au o structură mai mare.

Faceți cunoștință cu Paleta vinurilor marcă Vinia Traian

Paisprezece pahare de vin – cu această paletă de culori Vinia Traian își întâmpină oaspeții. De la un vin alb cu arome intense de flori, până la un vin roșu sângeriu.

 

Vinurile albe

 • Vinul alb cu nuanțe verzui este caracteristic pentru un vin tânăr Aligote, Riesling, și este destinat cunoscătorilor de vinuri alese; Create sub deviza „tot ce e bun din struguri" aceste vinuri se declară a fi vinuri secrete, luminoase și pătrunzătoare, iar buchetul cu note florale păstrează pentru mult timp, aroma de flori de camp.
 • Vin alb de culoare verde pai, acesta este un vin alb din soiuri aromate, precum Muscat, Traminer, Chardonnay;
 • Vinul alb de culoare galbenă-pai cum ar fi cel Sauvignon, are o culoare cristalină și limpede fiind înobilat cu arome fine de flori de câmp
 • Vinurile albe licoroare Muscat Celebrity, Grătiești încântă cu nuanțe diferite de culoare chihlimbărie.
 • Vinul alb tare Marsala – are o culoare chihlimbarie mai închisă.
 • Vin alb de tip porto – culoare chihlimbarie întunecată, specifică pentru un vin de tip porto de colecție;

Trei culori de vin rose, de la rose pai la rose Trandafir

Vinurile rose marca Vinia Traian, înfățișează o combinație dintre rose pai și un rose trandafiriu. Aceste vinuri au o aromă rafinată de căpșuni, mure, afine. Aceste trei tipuri de vinuri, cu un postgust bine echilibrat își lasă amprenta pe papilele gustative cu note fructate.

Vinurile roșii cu „inimă de foc”

 • Vinului roșu Merlot i se atribuie o nuanță de roșu rubiniu închis.
 • Vinul roșu Cabernet Sauvignon vă încântă cu o nuanță puternică de ciocolată neagră, castane care completeaza buchetul de fructe cu gem de vișine și prune uscate. Mare grijă să-l lăsați să se deschidă, și să-și spună povestea timp de ~45 de minute. Abia atunci sunteți ademeniți de gustul aromat, taninat, care are multe de spus și multe palate de încântat.
 • Gustul catifelat, cu o stringență plăcută și cu nuanțe de vișină coaptă, este specific pentru vinul IGP DeLaVal un vin de cupaj al vinurilor Cabernet Sauvignon  matur și Merlot. Acest vin este accentuat printr-un postgust de durată, un gust plin de care de îndrăgostești necondiționat.
 • Vinului roșu tânăr i se conferă o culoare roșie întunecată, care mai este denumită și drept „sânge de bou”, referindu-se probabil la practica antică de amendare a vinurilor roșii cu sânge praf uscat.

...

Deși  pot fi înșelătoare, culorile variate și vii care dansează în paharul tău, fac parte din fascinația pentru vin.

După cum a spus Richard Hemming MW, „Culoarea este o parte vitală nu numai a științei și înțelegerii vinului, ci și a plăcerii acestuia”. Din aceste motive, nu ezitați și încercați să surprinde-ți cele mai deosebite momente, acompaniate de vinurile Vinia Traian.

 Pentru mai multe detalii accesați vinia traian.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal