Asociația „Forța Fermierilor” anunță că va ieși la protest la 21 iunie, dacă până atunci autoritățile nu rezolvă problemele cu care se confruntă fermierii. Reprezentanții Asociației solicită guvernării restituirea fermierilor accizelor în sumele depline la toată motorina, procurată de agricultori în anul 2022. Compensarea parțială a costurilor motorinei, fertilizantelor și pesticidelor în contextul scumpirilor din ultimele șase luni. La fel cer plafonarea marjei comerciale pentru companiile petroliere la comercializarea angro a motorinei până la 1,5 lei per litru precum și deblocarea exportului de grâu sau procurarea în rezerve de stat a cel puțin 100 mii tone de grâu de la fermierii autohtoni.
„Am prezentat conceptul nostru privind mecanismul de restituire a accizelor în valoarea deplină la motorina și compensarea parțială a costurilor fertilizantelor. Am solicitat majorarea subvențiilor pentru construcția depozitelor pentru păstrarea producției și pentru procesarea acestei. Am cerut deblocarea exportului de grâu, am propus industrializarea agriculturii la scară mică și extinderii semnificative a procurărilor producției agricole de către stat. Din păcate, dialogul nostru cu guvernare nu s-a soldat cu rezultat palpabil”, au declarat fermierii.
Potrivit Asociației, regulamentul de restituire parțială a accizelor prevede compensarea unor sume nesemnificative.
„În situația când motorina la moment se procură cu aproape 31 de lei per litru, compensarea la două procente din valoarea combustibilului este considerată de foarte mulți producători agricoli drept bătaie de joc și deja sunt foarte multe cazuri, când fermierii declară că vor refuza să depună dosarele pentru aceasta compensație, mai ales că și procedura este una extrem de birocratizată. Ministru agriculturii practic nu poate influența asupra deciziilor strategice privind dezvoltarea sectorului agroalimentar”, au adăugat agricultorii.
Menționăm că, fermierii din țară trag un semnal de alarmă și atenționează că, în ajunul secerișului, sectorul agrar este supus unei presiunii enorme din partea unui grup îngust de petroliști, fapt, care afectează securitatea alimentară a țării.
Vezi și aceste știri

Câte milioane de euro vor economisi fermierii odată ce UE a facilitat creşterea exporturilor de produse agricole din R. Moldova

După ce fermierii au spus că există înțelegeri de cartel între petroliști, Consiliul Concurenței anunță că nu a primit nicio plângere
