Procuratura Anticorupție confirmă că a înmânat citația de prezentare la procuratură Galinei Dodon, soției fostului șef de țară Igor Dodon. În același timp, oamenii legii țin să precizeze în ce circumstanțe s-a întâmplat acest lucru, negând că ar fi oprit automobilul în plin trafic rutier.
Procuratura Anticorupție confirmă citarea pentru data de 16 iunie a Galinei Dodon, dar și altor persoane care ar fi complici la săvârșirea infracțiunilor, în vederea înaintării învinuirii și audierii în calitate de învinuiți în dosarul denumit generic „Kuliok”.
Aceasta după ce fostul președinte Igor Dodon a făcut un anunț în acest sens plângându-se că „procurorii i-au înmânat citație soției și o invită la procuratură să o pună sub învinuire, după ce au oprit-o în trafic, pe drum, când mergea cu copiii la lecția de şah”.
Oamenii legii au ținut să precizeze aceste detalii. Procurorii spun că afirmațiile lui Dodon nu corespund circumstanțelor reale.
„În realitate, ofițerul de investigații din cadrul grupului de urmărire penală, care se deplasa spre domiciliul familiei Dodon pentru înmânarea citației, văzând că autoturismul Galinei Dodon era parcat în apropierea liceului Prometeu din Chișinău, s-a apropiat de aceasta și i-a înmânat citația”, notează PA.
Procurorii amintesc că investigațiile efectuate pe această cauză penală, pe lângă alte infracțiuni, se referă inclusiv la infracțiunea de îmbogățire ilicită. În acest context sunt investigate mai multe persoane în privința cărora există probe că ar fi participat la comiterea infracțiunii.
Mai mult, se menționează că persoanele în privința cărora există careva probe că ar fi comis infracțiunea nu pot fi audiate în calitate de martori, iar statutul de învinuit atribuit persoanelor acordă acestora garanții sporite la exercitarea dreptului la apărare în cadrul procesului penal.
Precizăm că, Igor Dodon se află în arest la domiciliu. Procurorii au înaintat solicitarea în instanța de judecată după ce ex-președintele Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore, urmare a perchezițiilor desfășurate în dimineața zilei de 24 mai, când ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, CNA, în comun cu procurorii anticorupție, au descins la domiciliul fostului președinte, precum și în alte locații.
Ulterior, la 25 mai, procurorii au cerut aplicarea arestului preventiv pentru cei doi. Iar la 26 mai magistrații Judecătoriei Ciocana au emis o decizie prin care Petru Merineanu a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile în Penitenciarul nr.13.
De menționat că în unele de locații au fost depistate peste 600 de mii de lei, iar într-un plic cu simbolurile unui partid, au fost depistate 17 mii de lei și 1.000 de dolari.
În cadrul anchetei sunt cercetate fapte cu privire la îmbogățirea ilicită, corupere pasivă, finanțarea ilegală a partidului și trădarea de Patrie, care ar fi avut loc începând cu anul 2014 și până în prezent, inclusiv evenimentele care au fost vizate în imaginile video publicate în mass-media și rețelele de socializare.
Vezi și aceste știri

„Cu așa un potențial, dacă vom ajunge să nu avem ce mânca, atunci merităm această situație”. Experți în agricultură, despre suficiența roadei din acest an

Putin afirmă că Rusia și Coreea de Nord vor extinde relațiile bilaterale
