Ministerul Agriculturii: Ucraina a pierdut un sfert din terenurile sale cultivabile din cauza invaziei ruse

Ministerul Agriculturii: Ucraina a pierdut un sfert din terenurile sale cultivabile din cauza invaziei ruse

Ucraina a pierdut un sfert din terenurile sale cultivabile din cauza invaziei ruse din unele regiuni, în sud şi est, a anunţat Ministerul Agriculturii, care susţine însă că acest lucru nu reprezintă „o ameninţare pentru securitatea alimentară" a ţării, scrie Agerpres. 

„În ciuda pierderii a 25% din terenurile cultivabile, structura culturilor însămânțate în acest an este mai mult decât suficientă pentru a asigura consumul populaţiei ucrainene”, a afirmat ministrul adjunct al Agriculturii, Taras Vîsoţki.

Potrivit acestuia, consumul s-a redus, de asemenea, din cauza deplasărilor masive (de populaţie) şi a migraţiilor externe, în afara ţării.

Publicitate

Peste şapte milioane de ucraineni s-au deplasat în interiorul ţării, conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) şi a Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR). Lor li se adaugă alte 7,3 milioane care s-au refugiat în străinătate, dintre care peste jumătate în Polonia.

În ciuda pierderii deloc neglijabile de terenuri aflate acum sub controlul ruşilor, „structura actuală a suprafeţelor cultivate (...) nu reprezintă o ameninţare pentru securitatea alimentară a Ucrainei”, a dat asigurări Vîsoţki în faţa presei.

„Agricultorii ucraineni au reuşit să pregătească relativ bine însămânţarea înainte de începutul războiului. În februarie, Ucraina a importat deja circa 70% din îngrăşămintele necesare, 60% din produsele fitosanitare şi circa o treime din cantitatea de carburant necesară”, a adăugat el.

Războiul mai multe regiuni ucrainene şi blocada asupra cerealelor impusă de Flota Rusă de la Marea Neagră i-au forţat totuşi pe agricultorii ucraineni să modifice ce însămânţează şi cantitatea, a mai precizat Vîsoţki.

Ucraina dispunea înainte de război de peste 30 de milioane de hectare de terenuri cultivabile, conform World Data Center-Ukraine, un ONG internaţional.

Deşi consecinţele invaziei ruse asupra pieţei interne ucrainene par limitate în opinia oficialului ucrainean, imposibilitatea de a exporta cereale în străinătate amplifică temerile privind declanşarea unei foamete în lunile care vin, conform ONU.

„În prezent, între 20 şi 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate, iar în toamnă numărul ar putea creşte la 70-75 de milioane de tone”, a alertat la 6 iunie preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui ţară era al patrulea exportator mondial de grâu şi porumb înainte de invazia rusă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal