Republica Moldova a primit o stație automată de monitorizare a aerului poluat de emisiile de la mașini

Republica Moldova a primit o stație automată de monitorizare a aerului poluat de emisiile de la mașini

Republica Moldova a primit o stație automată de monitorizare a aerului atmosferic de tip trafic. Aceasta va putea să înregistreze un nivel de poluare preponderent influențat de emisiile provenite de la traficul auto, cu software-ul, analizoarele de gaze și consumabilele incluse. Donația vine din Germania.

Stația propriu-zisă reprezintă o construcție modulară, din tablă zincată, camuflată color specific, echipată cu 5 analizoare de gaze pentru monitorizarea oxizilor de azot, dioxidului de sulf, ozonului, monoxidului de carbon și particulelor în materie PM10/PM2,5 cu consumabilele incluse, încorporate într-o construcție specifică; sistem de condiționare și continuitate a alimentării cu energie elctrică; pompă de prelevare; calculator cu accesoriile corespunzătoare; mobilier, dispozitive meteorologice și elemente de racordare la curent electric.

Lansarea acestei stații reprezintă o primă acțiune implementată de către Republica Moldova odată cu aprobarea legii privind calitatea aerului atmosferic.

Publicitate

Conform noii legi, pentru monitorizarea și gestionarea eficientă a calității aerului atmosferic, teritoriul republicii urmează a fi divizat în zone și aglomerări de poluanți atmosferici cu concentrații atît ridicate, cît și mai scăzute, în dependență de structura surselor de emisie (trafic, industrie, gospodării, întreprinderi mici), condițiile climatice, descriere geografică, infrastructură, relief, densitatea populației. Aceste caracteristici vor fi relevante în identificarea tipologiei stațiilor ce vor urma a fi instalate: de trafic, industrială, urbană, rurală sau de fond.

Recomandăm și: Taxa de mediu: între un aer mai curat și apetit pentru mașinile de lux. Cum un amendament al lui Nichiforciuc a exclus carburanții din lista poluanților

În colaborare cu instituțiile abilitate și în conformitate cu propunerile experților internaționali în domeniul managementului aerului atmosferic, stația donată a fost recomandată pentru a fi amplasată în perimetrul intersecției bd. Ștefan cel Mare – str. Alexei Sciusev – str. Mihail Viteazu, mun. Chișinău, în imediata apropiere a Blocului morfologic al Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” din RM, unde este evidențiat unul din cel mai intensiv trafic din capitală.

La momentul actual, în scopul asigurării monitorizării continue a calității aerului atmosferic, stația este ajustată și racordată la rețeaua de curent electric și așteaptă punerea ei în funcțiune.

În perioada 21 - 24 iunie (în jur de ora 10.00) se preconizează vizita la stație a experților din Germania, care au contribuit la donația stației, în scopul pregătirii tehnice pentru lansarea acesteia și, ca rezultat, în data de 24 iunie, conducerea Ministerului Mediului, Agenției de Mediu, Laboratorului de Referință de Mediu, Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și instituțiilor mass-media, vor participa la deschiderea solemnă a acestui obiectiv și vom avea posibilitatea de a vizualiza în timp real nivelul de poluare a aerului atmosferic din regiunea menționată.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal