Începusem să ne șușotim în ajun despre ce urma să ni se facă acolo. Anume să ni se facă, pentru că noi nu trebuia decât să ne dezbrăcăm și să ne urcăm pe fotoliul ginecologic. Iar din fotoliu să fim supuse unui control neclar, despre care niciodată nu ni s-a explicat nimic, sub nicio formă.
Au trecut 25 de ani, însă misterul acelei zile pentru mine a rămas nedezlegat. Azi am și mai multe întrebări decât aveam atunci, la nici 15 ani. Chiar dacă începeam să simt cum îmi cresc aripile rebeliunii, nu mi-a trecut prin cap să adresez cuiva cele câteva semne de întrebare din mintea mea de adolescentă, darămite să spun nu. Ni s-a spus să mergem, am mers.
Am fost prima care a intrat în cabinetul ginecologic. Toate ne temeam și ne era rușine de ce avea să ni se întâmple. Pentru a rupe cercul fricii și necunoașterii insuportabile, am tras de clanță și m-am afișat în fața a trei femei - cine erau și ce funcții aveau nu ni s-a spus. În 1996, ca și în 2022 de altfel, puțini considerau de cuviință să se prezinte unor copii și să explice motivul nostru, dar și a lor, de a fi acolo.
Printre fete circula zvonul că ne-au dus să ne verifice dacă suntem virgine. După control, șușotelile erau transmise cu o voce și mai joasă, precum că unele dintre colege s-ar fi adeverit lipsite de virginitate. Numele lor erau șoptite cu un soi de pietate și adorație interzisă, și, pentru formă, un pic de dezaprobare.
Ce mă șochează acum despre acest caz este… totul. Faptul că astfel de proceduri existau sub ochii adulților, profesori și părinți, faptul că nu se chestiona legitimitatea lor, faptul că demnitatea umană a unor copii nu era ceva ce conta, faptul că sistemul îți putea spune să desfaci picioarele în cea mai mare vulnerabilitate în fața unor adulți străini, fără consimțământul tău și al părinților, și nu era nimeni care să te protejeze.
Și apoi, la ce i-ar trebui școlii informația despre virginitatea elevelor? Cine și de ce colecta astfel de date cu caracter personal, unde ajungeau ele, care era rostul lor și soarta de mai departe? Sunt întrebări pertinente și necesare, chiar și acum, după 25 de ani. E o discuție ce trebuie lansată, pentru a pune punctele pe i și pentru a reabilita miile de femei care au trecut prin calvarul controlului ginecologic de la școală.
Nu pot încheia acest text, fără a aminti că virginitatea este un construct social, impus de religie și tradiție, nicidecum un termen medical.
Virginitatea trebuie luată peste tot în ghilimele și tratată ca atare - și anume ca încă o modalitate de a discrimina și controla femeile.
Autor:
Organizația Mondială a Sănătății condamnă testarea virginității, care violează o serie de drepturi ale omului și standardele eticii medicale.
Trecutul trebuie întors pe toate părțile, analizat, discutat, plâns, dacă e nevoie - pentru a valida suferințe, pentru a închide răni, pentru a nu transmite mai departe nedreptatea și umilința. Chiar dacă vizitele colective la ginecolog din timpul școlii a câtorva generații de femei erau organizate în alte scopuri, avem dreptul să știm pentru care scopuri și unde se păstrează datele despre ele. Nimeni și nimic nu poate fi uitat.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.