Radio Chișinău își va putea păstra denumirea pentru încă 10 ani

Radio Chișinău își va putea păstra denumirea pentru încă 10 ani

Radio Chișinău, parte a Radio România, va putea utiliza în denumirea sa toponimicul „Chișinău” pentru încă 10 ani. Hotărârea a fost votată de 26 de consilieri municipali. Asta după ce anterior, această cerere a fost refuzată de către aleșii poporului.

Decizia a fost votată de 10 consilieri din Platforma DA, cinci ai PAS, trei ai Partidul Liberal, câte unul din Partidul Unității Naționale și din Partidul Democrat, patru consilieri neafiliați și doi din Partidul Socialiștilor. Împotrivă s-au pronunțat 14 consilieri PSRM.

Radio România, holdingul din care face parte și Radio Chișinău, a anunțat că, aflându-se în județul Buzău, edilul Chișinăului a dat asigurări că „Radio Chișinău își va putea păstra numele cel puțin pentru încă doi ani”.

Publicitate

După ce în 2012, Radio Chișinău au obținut dreptul de a folosit toponimicul pentru următorii 10 ani, în decembrie 2021 s-au adresat Primăriei Capitalei cu o cerere privind prelungirea dreptului de a utiliza toponimicul „Chișinău” în denumirea serviciului media de radiodifuziune sonoră.

Consilierii municipali au examinat solicitarea și prin votul majoritar au respins-o la ședința din 27 aprilie. În argumentarea hotărârii, aleșii locali spun că „ținând cont de prevederile Regulamentului privind modul și condițiile de acordare a permisiunii pentru utilizarea simbolicii locale și denumirii oficiale sau istorice a municipiului Chișinău în denumirea întreprinderilor și/sau în marca de produs și/sau servicii, întreprinderea care deține licența de emisie pentru Radio Chișinău „nu are dreptul de folosire a toponimicului „Chișinău” în denumirea mărcii”.

„SC Pajura Albă SRL – societatea ce operează frecvențele postului, în calitate de contribuabil, a plătit în decursul celor zece ani absolut toate taxele datorate bugetului de stat și local, întocmai și la timp. Angajații societății au beneficiat de toate drepturile prevăzute de legile în vigoare, acestora fiindu-le create cele mai bune condiții pentru a-și desfășura activitatea, într-un mediu cât mai bun și mai prietenos cu putință”, a scris de cealaltă parte administrația postului.

Atunci, cu o reacție a venit și Ministerul Afacerilor Externe din România, care a notat că regretă decizia CMC prin care aleșii locali au interzis utilizarea toponimicului „Chișinău” de către postul Radio Chișinău. MAE consideră această hotărâre drept „nejustificată și nefundamentată, motivată pur politic”.

La 30 mai curent, mai multe organizații neguvernamentale din domeniul mass-media au solicitat CMC-ului să-și reconsidere decizia.

Radio Chișinău, parte componentă a Radio România, este un post a cărui emisie a fost inaugurată la data de 1 decembrie 2011, fiind succesorul primului post de radio regional al Radio România, deschis la Chișinău în 1939 – Radio Basarabia.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal