Disensiuni între UTM și Primăria Chișinău. Mărul discordiei - mai multe blocuri care ar putea fi construite în apropierea universității (DOC)

Disensiuni între UTM și Primăria Chișinău. Mărul discordiei - mai multe blocuri care ar putea fi construite în apropierea universității (DOC)

Disensiuni între Universitatea Tehnică din Moldova (UTM) și Primăria Chișinău. La mijloc stă un proiect care prevede construirea mai multor blocuri în preajma UTM. Reprezentanții Facultății de Urbanism și Arhitectură spun că au depistat mai multe nereguli în planul urbanistic. De partea cealaltă, autoritățile municipale declară că este un subiect care nu are nicio substanță juridică. 

La data de 14 iunie, UTM a lansat o petiție, în adresa primarului capitalei Ion Ceban și arhitectului-șef al Chișinăului, Svetlana Dogotaru, prin care a solicitat stoparea şi respingerea de către Primăria Chişinău a proiectului-schiţă, care prevede construcția a două blocuri locative cu 14 etaje, un bloc bloc locativ cu 16 etaje și un alt bloc locativ cu 18 etaje.

„Realizarea acestuia va duce la efecte dezastruoase pentru mediul urban existent, schema propusă de Institutul Municipal de Proiectări „CHIȘINĂUPROIECT" fiind uzată moral, or dezvoltarea campusurilor academice şi implicit a Parcului UTM „Muzeu al Tehnicii în Aer Liber” necesită o altă abordare urbanistică, bazată pe un concept de dezvoltare durabil conform bunelor practici din Uniunea Europeana, corelarea cu reţelele inginereşti subterane şi supraterane, cu reţeaua de accese existente şi cele propuse: pietonale şi de transport public, parcări etc”, se arată în petiție.

Publicitate
...

...

...

...

De partea cealaltă, autoritățile municipale spun că acest subiect nu are substanță juridică, proiectul nici nu este înregistrat la Comisia de specialitate a Primăriei Chișinău, iar planul urbanistic un an în urmă a fost respins de Consiliul Urbanistic.

„Este un mesaj fals într-un apel public emis de către o instituție de stat și nu este clar scopul acestor insinuări. Lucrurile puteau fi precizate printr-un simplu apel în contextul în care există și o colaborare bună la nivel de Primărie și UTM”, se arată în mesajul Primăriei Chișinău.

Menționăm că apelul a fost lansat de către Facultatea Urbanism şi Arhitectură a UTM, unica structură din Republica Moldova, axată pe pregătirea universitară a la specialităţile din domeniul Arhitecturii, Urbanismului Construcţiilor şi lucrărilor aferente.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal