Președintele francez consideră perfect legitimă cererea de aderare a Republicii Moldova la UE. Ce declarații a făcut cu privire la regiunea transnistreană

Președintele francez consideră perfect legitimă cererea de aderare a Republicii Moldova la UE. Ce declarații a făcut cu privire la regiunea transnistreană

La Chișinău, președintele francez, Emmanuel Macron, s-a declarat în favoarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Totodată, acesta a sugerat că problema transnistreană nu ar fi un impediment în cadrul acestui proces. 

„Moldova a depus cererea de aderare. Această dorință este perfect legitimă. Cererea va fi discutată în zece zile”, a explicat Emmanuel Macron. „La următorul summit al UE, trebuie să trimitem un mesaj pozitiv și clar la cererea pe care ați făcut-o”, a spus el.

La rândul său, Maia Sandu a declarat că Moldova nu caută căi ușoare.

Publicitate

„Știm că integrarea europeană a Republicii Moldova va fi un proces lung și complex, care va cere eforturi susținute. Vreau să fie clar: noi nu căutăm scurtături în acest proces. Suntem pregătiți să ne facem temele – și vrem să fim apreciați după merit, după rezultatul muncii noastre. În acest context, salutăm inițiativa dumneavoastră vis-a-vis de Comunitatea Politică Europeană, pe care o susținem și din care vrem să facem parte. Aceasta nu este o alternativă pentru parcursul nostru european, ci o inițiativă complementară, care ne va ajuta în procesul de integrare european”, a declarat Maia Sandu.

Emmanuel Macron s-a referit și la problema transnistreană, declarând că aceasta nu este un impediment pentru parcursul european al Republicii Moldova.

„Salut spiritul de pace și de moderație a doamnei președintă în acest subiect delicat, care nu este nou. Dorința noastră este ca Moldova să rămână suverană și teritoriul său să rămână integru și ca poporul său să nu devină destabilizat. Pentru a lansa un proces, nu putem spune că această situație este un blocaj, un obstacol, dar pe parcursul procesului va trebui să găsim soluții la această situație pentru a face să progreseze stabilitatea. Situația de astăzi nu este un obstacol care să împiedice procesul”, a declarat Emmanuel Macron.

„Prezența ilegală a trupelor ruse evident că presupune o vulnerabilitate de securitate pentru Republica Moldova. Am văzut cu toții ultimele incidente acum câteva săptămâni. Așa cum au prezentat analizele instituțiile noastre, aceste incidente își au originea în interiorul regiuni”, a declarat Maia Sandu

Amintim că Emmanuel Macron este primul șef de stat francez care vizitează Republica Moldova în ultimii 23 de ani. Fostul președinte francez Jacques Chirac a fost la Chișinău pe 4 septembrie 1998.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal