Peste 1.000 de absolvenți ai Universității de Medicină au depus jurământul lui Hippocrate (VIDEO)

Peste 1.000 de absolvenți ai Universității de Medicină au depus jurământul lui Hippocrate (VIDEO)

1.068 de absolvenți ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” USMF depun jurământul lui Hippocrate. Aceştia au îmbrăcat roba şi au jurat să lupte şi să dea tot ce-i mai bun din ei pentru a ne salva viața. În acest an, Universitatea lansează prima promoție de absolvenți licențiați în Asistență medicală generală, în număr de 11.

Ceremonia de depunere a jurământului a început prin onorarea imnului de stat al Republicii Moldova, după care absolvenții, viitorii medici și farmaciști, au jurat liber și solemn să respecte cu fidelitate si devotament acest jurământ.

Prezentă la eveniment, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a îndemnat absolvenții să aleagă să lucreze acasă.

Publicitate

„Jurământul depus, luați-l ca o promisiune pe care o faceți vouă, un angajament sacru, pe care îl veți respecta zilnic. Nu uitați că, în centrul profesiei pe care o practicați, rămâne omul, sănătatea omului. (...) Eu vă îndemn să petreceți următorii ani acasă. Avem nevoie de voi!”, i-a îndemnat șefa statului.

Totodată, și ministra sănătății, Ala Nemerenco, i-a îndrumat pe absolvenții să activeze în instituțiile din Republica Moldova și le-a oferit și un prim sfat în cariera lor.

„Să nu uitați acest jurământ, și să știți că în afară de cunoștințe, aveți nevoie de milă, compasiune, înțelegere. Generația dumneavoastră va schimba această țară! Vă așteptăm în spitale și laboratoare.Țara are nevoie de voi”, a declarat ministra.

După depunerea jurământului, rectorul universității, Emil Ceban a amintit despre modul în care absolvenții și-au petrecut anii de studii în pandemie.

„Promoția 2022 va rămâne ca una deosebită, pentru că ați învățat doi ani în perioada de pandemie! Avem certitudinea că veți deveni specialiști de calitate”.

Tinerii medici și farmaciști recunosc faptul că anii de studenție la medicină au fost destul de complicați, dar și foarte frumoși. Aceștia au ținut să mulțumească profesorilor pentru dedicația lor.

„Noi nu am învățat doar medicina, dar am învățat ce înseamnă curaj și omenie. Deși am parcurs o cale lungă, a fost frumos. Suntem profund recunoscători profesorilor pentru munca, efortul și dedicația voastră. Sunteți eroii noștri”, a spus tânărul absolvent specializat în medicină Dinu Ceban.

Tradițional, la final, elevii au plecat să depună flori la monumentul lui Nicolae Testemițeanu. În acest an se marchează, 95 de ani de la nașterea lui Nicolae Testemițanu.

În acest an, și-au rosti Jurământul 1068 de absolvenți: 618 – autohtoni și 450 – străini din 20 de țări. Dintre aceștia, 783 au finalizat programul de studii Medicină, 172 – Stomatologie, 65 – Farmacie, 20 – Medicină preventivă și 17 –  Optometrie. De asemenea, Universitatea lansează prima promoție de specialiști licențiați în Asistență medicală generală – 11.

Invitații de onoare ai evenimentului sunt președinta Republicii Moldova Maia Sandu, ministra sănătății Ala Nemerenco și ministrul educației și cercetării Anatolie Topală. La manifestare vor participa reprezentanții administrației Universității, prodecani, șefi de catedre, profesori, studenți și părinți. 

*Autor: Lidia Danila, stagiară

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal