Comisia „Pre-Vetting” va demara procesul de evaluare a candidaților la începutul lunii iulie

Comisia „Pre-Vetting” va demara procesul de evaluare a candidaților la începutul lunii iulie

La începutul lunii iulie va începe procesul de evaluare a circa o sută de candidați pentru funcții cheie în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova. Comisia „Pre-Vetting” evaluează candidații pentru integritatea lor financiară și etică și funcționează într-un mod independent și imparțial, menționează reprezentanții Ministerului Justiției.

Candidații sunt obligați să completeze un formular de declarație de avere și interese personale care va oferi informații detaliate despre resursele lor financiare din ultimii 5 ani și vor fi invitați să completeze un chestionar privind etica profesională. În plus, Comisia va colecta și verifica date și va solicita informații de la persoane fizice sau juridice de drept public sau privat. Acestea includ autoritățile fiscale, instituțiile anticorupție, băncile private, organizațiile societății civile și jurnaliștii de investigație.

„Ne dăm seama cât de important este acest proces de evaluare în contextul consolidării independenței, imparțialității și eficacității sistemului de justiție din Republica Moldova, dar și necesitatea de a spori credibilitatea sistemului de justiție pentru poporul Republicii Moldova”, a spus Herman von Hebel, președintele Comisiei.

Publicitate

El a menționat că misiunea Comisiei este de a se asigura că doar acei candidați sunt eligibili pentru organele de autoadministrare care îndeplinesc cele mai înalte standarde de integritate financiară și etică.

„Regulamentul de organizare și funcționare a Comisiei și Regulamentul de evaluare au fost elaborate de Comisie. Aceste regulamente vor asigura un proces echitabil și transparent pentru toți candidații. Beneficiem de sprijinului diverșilor experți cu o vastă expertiză în alte exerciții de vetting și pre-vetting”, a subliniat Tatiana Răducanu, membru al Comisiei.

Pentru evaluarea integrității candidaților, Comisia va analiza dacă aceștia au încălcat normele de etică și conduită profesională, au fost supuși unor suspiciuni rezonabile de acte de corupție sau au încălcat obligațiile de declarare a averii și intereselor personale, conflictelor de interese, incompatibilităților, restricțiilor sau limitărilor.

Comisia va analiza, de asemenea, dacă averea candidatului dobândită în ultimii 15 ani corespunde veniturilor declarate.După examinarea informațiilor colectate de la candidați și din alte surse, Comisia va invita candidații la o audiere publică, care va fi înregistrată. Comisia va emite apoi o decizie motivată referitoare la evaluarea fiecărui candidat.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal