Comisia Europeană recomandă acordarea statutului de țară candidat la Uniunea Europeană Republicii Moldova. O astfel de recomandare a fost oferită și în cazul Ucrainei. Georgia urmează să mai lucreze asupra reformelor spre calea europeană. O declarație în acest sens a fost făcută de președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.
„Recomandăm acordarea statutului de candidat Republicii Moldova, în condițiile în care țara va efectua reforme. Statul se află pe o cale reală pro-reformă, anticorupție și europeană. Mai are un drum lung de parcurs. Dar credem că are potențialul de a se ridica la nivelul criteriilor”, a spus von der Leyen.
Cât despre Georgia, președinta CE a declarat că țara trebuie acum să se unească din punct de vedere politic pentru a concepe o cale clară către reforma structurală și către UE.
„Prin urmare, recomandăm acordarea perspectivei europene, dar să revenim și să evaluăm modul în care îndeplinește o serie de condiții înainte de a-i acorda statutul de candidat”.
CITEȘTE ȘI: Ce presupune acordarea statutului de candidat pentru aderarea la UE și care ar fi beneficiile pentru R. Moldova
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a depus candidatura Ucrainei pentru aderarea la UE la scurt timp după începerea invaziei ruseşti, la 28 februarie.Ulterior, cererea a fost depusă de Georgia.
Iar la 3 martie și Republica Moldova a semnat o cerere. Statele UE au însărcinat apoi Comisia Europeană să analizeze această chestiune şi să facă o recomandare cu privire la modul în care să procedeze.
Vezi și aceste știri

Comisia Europeană urmează să recomande astăzi acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova

Comisia Europeană a prezentat un plan pentru a reduce dependența de resursele energetice din Rusia. R. Moldova, inclusă în „REPowerEU
