Un acord la nivelul UE era așteptat vineri, după ce Polonia a renunțat la opoziția sa față de stabilirea unui impozit minim de 15% pentru marile multinaționale, însă Ungaria a apărut ca un obstacol de ultim moment şi a împiedicat un acord care necesită sprijinul tuturor celor 27 de state UE.
Ministrul ungar de finanțe, Mihaly Varga, le-a spus vineri omologilor săi din UE că țara sa nu poate susține o reformă a impozitării societăților comerciale în acest stadiu, împiedicând astfel un acord la nivelul UE.
„Ungaria nu poate susține adoptarea directivei privind impozitul minim global în acest stadiu”, a declarat Varga miniștrilor de finanțe în cadrul unei sesiuni publice a unei reuniuni. „Lucrarea nu este gata. Cred că trebuie să continuăm efortul pentru a găsi o soluție”, a spus acesta.
Ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, care a făcut din acordul fiscal un obiectiv-cheie al președinției franceze a UE de șase luni, care se va încheia peste două săptămâni, nu şi-a ascuns dezamăgirea, dar a îndemnat miniștrii să continue lucrările pentru a ajunge la un acord într-o etapă ulterioară.
În cadrul reuniunii, ministrul polonez de finanțe, Magdalena Rzeczkowska, a renunțat în mod oficial la opoziția sa faţă de acest acord.
Negocierile din cadrul UE urmau să transforme în lege o reformă globală a impozitării societăților comerciale, asupra căreia au convenit în octombrie anul trecut aproape 140 de țări.
Le Maire a declarat că toate problemele tehnice au fost rezolvate de mult timp, lăsând să se înțeleagă că blocajul se datorează unor preocupări politice. Polonia şi Ungaria au fost în conflict cu Comisia Europeană, care a blocat primirea de către acestea a fondurilor de redresare COVID-19, din cauza unor întrebări legate de poziția lor față de statul de drept şi de alte valori ale UE.
La începutul lunii iunie, Comisia a aprobat plăţile către Polonia, în timp ce fondurile de recuperare ale UE pentru Ungaria rămân înghețate. Revizuirea a stabilit un impozit minim global pe profit de 15% pentru marile multinaţionale şi a acordat altor ţări o parte mai mare din impozitul pe profitul marilor grupuri digitale americane, precum Apple Inc şi Google.
Reforma trebuia iniţial să fie aplicată în 2023, dar implementarea sa a fost acum amânată efectiv până în 2024. Administraţia Biden se luptă, de asemenea, să adopte o legislaţie care să implementeze acordul privind impozitul minim global.
Vezi și aceste știri

Popescu, despre interdicția Rusiei privind produsele vegetale moldovenești: R. Moldova are fructe și legume foarte bune, care se exportă pe piața Uniunii Europene, o piață foarte exigentă

Jurnalista care a protestat la Pervîi Kanal riscă până la 10 ani de închisoare. Împotriva acesteia a fost deschis un dosar penal pentru „falsuri” despre armata rusă
