Scoaterea milioanelor de tone de cereale din Ucraina se află pe ordinea de zi a reuniunii de luni, 20 iunie, a miniștrilor de externe din statele Uniunii Europene, care se întrunesc la Luxemburg. Discuțiile vor viza modalitățile de export ale cerealelor, în condițiilor în care porturile ucrainene continuă să fie minate și blocate de marina rusă, transmite Reuters.
Fiind unul dintre cei mai importanți furnizori de grâu la nivel global, Ucraina are în prezent peste 20 de milioane de tone blocate în silozuri ca urmare a invaziei ruse. La rândul său, Moscova neagă orice responsabilitate pentru criza alimentară provocată și dă vina pe sancțiunile occidentale pentru penuria ce a dus la o creștere semnificativă a prețurilor la alimente la nivel global și pentru avertismentele ONU privind consecințele acestei situații pentru țările mai sărace, care se bazează foarte mult pe importurile de cereale.
Uniunea Europeană sprijină eforturile ONU de a obține un acord de reluare a exporturilor maritime ale Ucrainei în schimbul facilitării exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte, însă pentru asta e nevoie de acordul Moscovei.
Un alt jucător important în această situație este Turcia, care menține relații bune atât cu Kievul cât și cu Moscova și care anterior a declarat că este pregătită să își asume un rol în cadrul unui eventual mecanism de observare cu sediul la Istanbul, în cazul în care un acord în acest sens ar fi adoptat de toată părțile implicate. Totuși, nu este clar dacă UE se va implica în securizarea militară a unui asemenea acord.
„Dacă va fi nevoie în viitor de escortarea acestor nave comerciale, acesta este un semn de întrebare și nu cred că suntem încă acolo”, a declarat un oficial al UE.
Între timp, statele membre ale UE continuă discuțiile cu privire la un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, dar adoptarea de noi măsuri nu este iminentă, în special în ce privește gazul rusesc.
Vezi și aceste știri

Ucraina vrea să interzică muzica în limba rusă la TV și radio și cumpărarea de cărți din Rusia și Belarus

Franța și Turcia propun planuri rivale pentru a rezolva problema cerealelor din Ucraina
