„Spații Verzi” are o nouă șefă. Anterior, aceasta a deținut funcția de director adjunct al Agenției „Moldsilva”

„Spații Verzi” are o nouă șefă. Anterior, aceasta a deținut funcția de director adjunct al Agenției „Moldsilva”

Edilul capitalei, Ion Ceban a anunțat că la conducerea Asociației de Gospodărire „Spații Verzi” a fost numită în calitate de directoare, Victoria Covali. Anunțul a fost făcut la data de 20 iunie, în cadrul ședinței serviciilor Primăriei.

„Este un sector care ar trebui să devină cartea de vizită a orașului, cu toții locuim în acest oraș și ne  dorim să avem un confort atât fizic, cât și psihic. Spațiile verzi sunt foarte importante în acest sens. Din păcate, acest sector înregistrează multe restanțe, pe care ne vom strădui să le rezolvăm”, a declarat Covali.

Publicitate

O problemă a Spațiilor Verzi în viziunea noii directoare e numărul mare de arbori uscați și faptul că nu se reușește peste tot să se intervină. Cauzele sunt atât vârsta înaintată a arborilor cât și măsurile care nu au fost întreprinse la timp cât și schimbările climatice, din ultimul timp care agravează această situație. O altă problemă este legată și de sistemele de irigare, în mare parte nefuncționale.

„Propun în regim de urgență să ne convocăm cu toți pretorii, cu factorii de decizie, Agenția de Mediu și Inspectoratul Ecologic, ca să avem o ședință comună și să vedem cum putem soluționa aceste întrebări”,  a propus Victoria Covali.

„La moment la sediul Asociației sunt deja 400 de cereri înregistrate, este un volum de muncă enorm, nu putem rămâne indiferenți pentru că sunt niște momente care deranjează locuitorii Chișinăului și nu putem rămâne indiferenți”, a adăugat acesta.

Anterior, aceasta a ocupat funcția de director adjunct al Agenției „Moldsilva”.

AGORA amintește că recent au fost întreprinse alte lucrările de către angajații Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”. Instituția recunoaște că a intervenit în lipsa unei autorizații din partea Agenției de Mediu, cu riscul de a fi sancționată. 

„Ultimele lucrări în Grădina Publica „Alunelul” au fost efectuate doar asupra arborilor ce aveau un potențial pericol de avariere. Pentru a reuși intervenția asupra acestora până la o manifestație ce urma sa aibă loc în zona parcului, aceste lucrări au fost efectuate în lipsa autorizației, cu riscul de a fi sancționați ulterior de Inspecția pentru protecția Mediului”, ne-a spus șeful Secției Inspectorat din cadrul „Spațiilor Verzi”, Vladislav Vengher.

Tot atunci instituția  a precizat pentru redacție că la data de 19 mai Agenției de Mediu i-a fost transmis actul de cercetare fitosanitară în care au fost incluși restul arborilor din perimetrul parcului, solicitându-se defrișarea lor.

Menționăm că situația din parc a ajuns în atenția publică după ce la 14 mai a decedat un copil. La un moment dat, o buturugă dintr-un copac a căzut peste căruciorul în care se afla fetița. Traumele s-au dovedit incompatibile cu viața, iar copila a decedat la scurt timp la spital.

Ulterior, s-a dovedit că arborele era un plop. Autoritățile responsabile de cele întâmplate au venit cu reacții. Primăria Chișinău a spus că ar fi solicitat de la Agenția Mediului permisiune pentru curățarea și defrișarea a 170 de arbori, dar ar fi primit acord pentru mai puțini copaci.

De partea cealaltă, Agenția de Mediu susține că arborele care a căzut nu se regăsește în lista arborilor propuși spre autorizare pentru curățare înaintată de cei de la întreprinderea municipală „Spații Verzi”.

În scurt timp Procuratura Chișinău a pornit un dosar penal pentru neglijență în serviciu. Iar Primăria Chișinău a inițiat o anchetă internă. Mai mult, șeful Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” din capitală, Serghei Carp a fost demis din funcție. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal