25 de școli din țară vor aplica în practică noi tehnologii informaționale. Iată beneficiile digitale ce vor fi implementate în instituțiile selectate de Tekwill

25 de școli din țară vor aplica în practică noi tehnologii informaționale. Iată beneficiile digitale ce vor fi implementate în instituțiile selectate de Tekwill

25 de instituții de învățământ din R. Moldova vor implementa tehnologii informaționale în procesul educațional, managementul și dezvoltarea organizațională. Acestea au fost selectate printr-un concurs deschis, lista instituțiilor urmând să fie anunțată la 23 iunie, la Tekwill Expo Day. 

Inițiativa privind noile tehnologii aplicate în școli este dezvoltată de către „Tekwill în Fiecare Școală”, program implementat în cadrul proiectului Tekwill, susținut de USAID Moldova, Suedia, EU4Moldova și PNUD, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării. Iar conceptul va fi pilotat începând cu anul de studii 2022-2023.

Ce reprezintă „Școala Digitală”?

Prin intermediul inițiativei „Școala Digitală”, se va elabora p strategie și un plan de acțiuni concrete pe care instituția în procesul de transformare digitală le va urma. Acestea vor viza mai multe direcții de intervenție: comunicarea, procesele manageriale, conținutul educațional etc.

Iar la baza inițiativei vor sta trei programe educaționale internaționale precum Programul pentru școli de transformare digitală a educației de la Microsoft, programul de transformare digitală pedagogică de la OCDE Learning Compass și programul de realitate augmentată/virtuală și a modelelor 3D de la Corinth.

Astfel, pentru a crea un mediu de învățare bazat pe instrumente digitale, în școală vor fi introduse mai multe mecanisme inovative ale procesului de colaborare între profesori, elevi, părinți și manageri – produse software, modele 3D, VR/AR etc. – racordate la necesitățile fiecărei instituții.

Acestea se bazează pe concluziile experților și studiilor internaționale care atestă o schimbare a procesului educațional și necesitatea de a le oferi elevilor noi abilități pentru viitor – gândire critică, deschidere pentru învățare continuă, concluzii logice pentru rezolvarea problemelor, abilități digitale etc.

E-transformarea școlilor va include și sesiuni de formare a membrilor administrației, pentru a digitaliza procesul de management. Toate cadrele didactice din fiecare școală beneficiară vor trece printr-un program complex de formare în baza celor trei programe menționate mai sus, astfel profesorii vor integra în procesul de predare instrumentele digitale de la Microsoft (Microsoft Teams, Forms, Sway, etc) predarea bazată pe competențe și integrarea modelelor 3D la disciplinele STEM și prin crearea de proiecte STEAM.

Pe parcursul primului an instituțiile de învățământ selectate vor beneficia de mentorarea și suportul unei echipe de experți în educație locali în procesul de implementare a activităților propuse.

Strategia de digitalizare a școlii urmează a fi implementată în următorii trei ani, timp în care instituția va fi conectată la suita de instrumente Microsoft pentru Educație, Office 365 etc. În tot acest timp, și în cadrul procesului de învățare-predare-evaluare, se for utiliza intens metodologii noi de predare precum clasa inversată, predarea centrată pe elev, PBL, proiecte STEAM. Elevii vor avea acces la cursurile „Tekwill în Fiecare Școală”, cursuri de „Scratch”, robotică etc.

Instrumentele digitale vor fi implementate și în comunicarea externă a organizației, așa precum paginile de pe rețelele de socializare, website-ul etc, și vor fi stabilite colaborări internaționale cu privire la schimbul de bune practici dintre profesorii școlilor partenere, pentru realizarea de proiecte comune dintre elevi. În final, pe modelul acestor instituții, Strategia de digitalizare va fi implementată în alte 50 de școli din țară care fac parte din programul „Tekwill în Fiecare Școală”.

Despre proiectul „Tekwill în Fiecare Școală”

În ultimul an, la nivel național, proiectul „Tekwill în Fiecare Școală”  a implementat un program amplu de educație tehnologică în 234 de școli, pentru a dezvolta abilitățile digitale ale elevilor și a-i pregăti pentru profesiile viitorului. „Tekwill în fiecare școală” și-a luat angajamentul ca până în anul 2024 peste 90% dintre liceele din toată țara să fie membre ale comunității.

Cursurile predate în cadrul acestei inițiative sunt plasate pe o platformă de eLearning – tekwill.online – destinată profesorilor și elevilor de liceu. Până în prezent, peste 25.000 de elevi din clasele 7-12 studiază profesiile viitorului, datorită celor 590 de profesori inovatori care fac parte din proiect.

Proiectul „Tekwill în Fiecare Școală” este dezvoltat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, prin Memorandumul de înțelegere semnat la data de 22 iulie 2020. Crearea cursurilor a fost posibilă prin mobilizarea eforturilor financiare ale sectorului privat, cetățenilor țării și diasporei, precum și ale partenerilor externi de dezvoltare – USAID, Suedia, EU4MOLDOVA și PNUD Moldova.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Tekwill - acum și în Comrat! Un nou centru de excelență în IT a fost deschis în autonomia găgăuză (VIDEO)

Tekwill - acum și în Comrat! Un nou centru de excelență în IT a fost deschis în autonomia găgăuză (VIDEO)

 Tekwill se extinde. Un centru de excelență în IT va fi deschis la Universitatea de Stat din Comrat (VIDEO)

Tekwill se extinde. Un centru de excelență în IT va fi deschis la Universitatea de Stat din Comrat (VIDEO)

Ceban propune Guvernului: Hotelul Național să fie declarat monument ocrotit de stat, reabilitat și transformat în centru pentru tehnologii informaționale

Ceban propune Guvernului: Hotelul Național să fie declarat monument ocrotit de stat, reabilitat și transformat în centru pentru tehnologii informaționale

Advertoriale
Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

Ai un cabinet stomatologic? Contabilul tău e la DAD Accountant

Ai un cabinet stomatologic? Contabilul tău e la DAD Accountant

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
 • Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Consecințele ploii: Copaci doborâți la pământ, mașini strivite, subsoluri pline cu apă și transport public blocat (FOTO/VIDEO)
 • 2
  Caz tragic în capitală. Un bărbat a murit, după ce a călcat într-o băltoacă în care erau căzute două fire electrice
 • 3
  Scenariul ca Rusia să ia Nicolaiv, Odesa și regiunea transnistreană este ridicol, spune Alexei Arestovici
 • 4
  ANSP explică cum și când se administrează Iodura de Potasiu: Primele ore de la catastrofa nucleară, decisive pentru sănătate
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.