
Mai multe țări UE solicită noi sancțiuni împotriva Rusiei și mai mult ajutor militar pentru Ucraina
Mai multe țări ale Uniunii Europene fac eforturi pentru a începe lucrul la un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului pentru invadarea Ucrainei și, de asemenea, doresc să acorde mai mult sprijin militar Kievului, potrivit diplomaților și a unui proiect de document, scrie Reuters.
・
Aproximativ o treime din cele 27 de guverne ale UE, majoritatea state nordice și din est, sunt de părere că, Comisia UE lucreze la o a șaptea rundă de sancțiuni, au spus diplomații.
Cea mai recentă versiune a proiectului de concluzii ale unui summit al liderilor UE care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni nu include o referire la noi sancțiuni, dar diplomații au declarat că textul, datat 15 iunie și văzut de Reuters, ar putea fi modificat.
Germania și alte câteva state preferă să se concentreze acum pe aplicarea sancțiunilor existente și pe închiderea lacunelor, decât să se angajeze în procesul complex de a conveni asupra unor noi măsuri, au spus diplomații.
După săptămâni de certuri, UE a fost de acord luna trecută cu cea de-a șasea rundă de măsuri restrictive împotriva Rusiei și Belarusului de la începutul războiului din Ucraina, care a inclus o interdicție a petrolului și sancțiuni pentru transport maritim și bănci .
Limitarea sau reducerea importului de gaze din Rusia este considerată prea sensibilă în acest moment, având în vedere dependența ridicată a UE de această sursă de energie de la Moscova, au spus oficialii.
Ambasadorii au discutat, de asemenea, un nou sprijin militar pentru Ucraina, deși rămân împărțiți în această chestiune. Potrivit proiectului de concluzii pentru summitul din 23-24 iunie, UE „rămâne ferm angajată să ofere sprijin militar suplimentar pentru a ajuta Ucraina să-și exercite dreptul inerent de autoapărare împotriva agresiunii ruse”.
Suedia și Polonia conduc un grup de țări nordice și estice care solicită o plată imediată a fondurilor suplimentare către Ucraina.
UE a pus deja la dispoziție 2 miliarde de euro (2,1 miliarde de dolari) în sprijin militar Kievului de la așa-numita Facilitate europeană pentru pace.
Plafonul bugetar pentru această facilitate este de 5,6 miliarde de euro până în 2027, dar cu finanțarea aprobată pentru Kiev și planurile pentru mai mult, jumătate din resursele acesteia vor fi epuizate, au spus oficialii.