La nivel mondial, migrația forțată a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu

La nivel mondial, migrația forțată a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu

Numărul persoanelor forțate să își părăsească locuințele a crescut în fiecare an, în ultimul deceniu și se află, în prezent, la cel mai ridicat nivel de la începutul înregistrărilor. Această tendință poate fi inversată doar printr-un nou impuls concentrat în direcția instaurării păcii, au declarat  reprezentanții Agenției ONU pentru Refugiați. Până în mai 2022, peste 100 de milioane de persoane au fost strămutate cu forța în întreaga lume din cauza persecuțiilor, conflictelor, violențelor, încălcărilor drepturilor omului sau evenimentelor care au perturbat grav ordinea publică.

Potrivit raportului anual al UNHCR privind tendințele globale, până la sfârșitul anului 2021, numărul persoanelor strămutate din cauza războiului, violenței, persecuțiilor sau abuzurilor împotriva drepturilor omului se ridica la 89,3 milioane, în creștere cu 8% față de 2020 și de două ori mai mare față de acum zece ani

„Invazia rusă în Ucraina - care a provocat cea mai rapidă și una dintre cele mai mari crize de strămutare forțată de după cel de-al Doilea Război Mondial - și alte situații de urgență, din Africa până în Afganistan și dincolo de acestea, au împins cifra peste pragul dramatic de 100 de milioane”, se arată în comunicatul instituției. 

Publicitate

Anul 2021 s-a remarcat prin numărul de conflicte care au escaladat și de conflicte noi care au izbucnit, susține Banca Mondială. 23 de țări, cu o populație totală de 850 de milioane de oameni, s-au confruntat cu conflicte de intensitate medie sau mare. 

„În 2021, numărul de refugiați a ajuns la 27,1 milioane. Cifrele au crescut, printre altele, în Uganda, Ciad și Sudan. Cei mai mulți refugiați au fost, din nou, găzduiți de țări vecine cu resurse mici. Numărul solicitanților de azil a ajuns la 4,6 milioane, în creștere cu 11%”, susțin reprezentanții Agenției. 

Viteza și volumul strămutărilor forțate continuă să depășească posibilitățile de a găsi soluții pentru refugiați - cum ar fi întoarcerea. Cu toate acestea, raportul Global Trends conține o speranță. Numărul de reveniri printre refugiați și persoanele strămutate intern a crescut în 2021, revenind la nivelurile de până la pandemia provocată de COVID-19, iar repatrierile voluntare au crescut cu 71%, chiar dacă cifrele au rămas modeste.

Deși numărul estimat de apatrizi a crescut ușor în 2021, aproximativ 81.200 de persoane și-au dobândit cetățenia sau aceasta le-a fost confirmată. Este cea mai mare reducere a numărului de apatrizi de la începutul campaniei IBelong a UNHCR în 2014.

La sfârșitul anului 2021, cifra persoanelor strămutate cu forța în întreaga lume era de 89,3 milioane, cuprinzând: 27,1 milioane de refugiați,  21,3 milioane de refugiați aflați sub mandatul UNHCR, 5,8 milioane de refugiați palestinieni aflați sub mandatul UNRWA, 53,2 milioane de persoane strămutate în interiorul țărilor lor, 4,6 milioane de solicitanți de azil, 4,4 milioane de venezueleni strămutați în străinătate. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal