Asociația „Forța Fermierilor” susține că va continua protestele, deși a avut o întrevedere cu prim-ministra. Slusari: Fermierii sunt nedumeriți

Asociația „Forța Fermierilor” susține că va continua protestele, deși a avut o întrevedere cu prim-ministra. Slusari: Fermierii sunt nedumeriți

Asociația „Forța Fermierilor” a anunțat că protestele de avertizare, anunțate inițial pentru ziua de 21 iunie în mai multe raioane ale țării, vor avea loc în continuare. Se întâmplă după ce reprezentanții acestora au avut o discuție cu prim-ministra Natalia Gavrilița, despre care, directorul executiv, Alexandr Slusari, afirmă că nu a dat nici un rezultat.

„Protestul rămâne în vigoare, întrucât așa și nu am auzit când exact vor fi îndeplinite revendicările noastre, chiar dacă în mare parte ele au fost recunoscute corecte”, se arată în nota informativă a Asociației.

Publicitate

Directorul executiv al Asociației, fostul deputat și vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari a criticat-o pe prim-ministra Natalia Gavrilița, care ar fi declarat că protestul „are o conotație politică”.

Mai mult, Slusari afirmă că actuala guvernare a calificat pozitiv mișcarea agricultorilor când se afla în opoziție „și nici un cuvânt nu a spus despre conotația politică a protestelor”.

Acesta susține că „fermierii sunt nedumeriți după discuțiile de ieri”.

„Adică, ei au dreptate și revendicările lor în mare parte sunt recunoscute, însă nimeni nu spune de ce am ajuns în aceasta situația și când exact vor fi corectate lucrurile. Nici un termen concret când va fi revizuit Regulamentul privind restituirea accizelor, deblocat exportul de grâu, soluționată problema cu deficitul motorinei angro și rezolvată întrebarea ci compensarea costurilor la fertilizanți și pesticide. Răspunsul vag că se lucrează. Deja de șase luni auzim aceasta fraza pe fundalul că în agricultură totul se scumpește”, a scris Slusari pe pagina sa de Facebook.

Fostul parlamentar afirmă că unica motivație pentru fermierii care vor ieși astăzi la protest „ține de salvarea gospodăriilor agricole și a satelor noastre”.

Anterior, la 20 iunie, Asociația „Forța Fermierilor” a anunțat că va organiza proteste de avertizare în mai multe raioane ale țării, din „cauza lipsei de dialog cu conducerea țării”. Asociația a îndemnat „toate forțele politice” să ocolească evenimentul.

Precizăm că membrii Asociației, solicită de la autorități:

- restituirea fermierilor (cu excepția agro holdingurilor) accizelor în sumele depline la toata motorina, procurată de agricultori debirocratizarea mecanismului de rambursare;

- compensarea parțială a costurilor motorinei, fertilizanților și pesticidelor în contextul scumpirilor exorbitante de ultimele 6 luni;

- neadmiterea deficitului pe piața de diesel și plafonarea marjei comerciale pentru companiile petroliere la comercializarea angro a motorinei până la 1,5 lei per litru;

- deblocarea exportului de grâu sau procurarea în rezerve de stat a cel puțin 100 mii tone de grâu de la fermierii autohtoni.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal