
Chironda susține nemulțumirea UTM privind blocurile care ar putea fi construite în apropierea universității. Detalii din proiect
Fostul viceprimar ar capitalei Victor Chironda, restabilit în funcție prin decizie judecătorească, sesizează pretinse ilegalități în proiectul de construcție a patru blocuri în apropiere de Universitatea Tehnică din Moldova. Acesta susține că afirmația primarului Ion Ceban precum că primăria n-ar ști de viitoarea construcție ar fi un fals și că la mijloc ar fi anumite interese.
・
„Pe terenul unde este situat acum cinematograful Patria Râșcani se prevede construcția a patru blocuri locative. Evident, cu tot pachetul pentru astfel de proiecte - parcări amenajate din contul spațiului public, din trotuar, cu îmbulzirea blocurilor ca să încapă cât mai mult pe un petic de teren și evident, cu „bombonele” că va fi grădiniță, spațiu verde”, spune Chironda.

Fostul viceprimar susține că problema construcției ține de faptul că terenul are codul C3 care înseamnă zonă comercială, amplasată în afara zonelor de afaceri din zona centrală. Cu alte cu alte cuvinte, spațiul ar fi destinat magazinelor, teatrelor, cinematografelor, nu și a locuințelor.
Chironda mai spune că pentru schimbarea codului e nevoie de un plan urbanistic zonal. Iar pentru argumentarea înălțimii de 17 etaje, ar exista „un șiretlic”. Și anume, pe un spațiu folosit de UTM s-ar propune construcția unui Centru multifuncțional pentru care nu sunt specificate nici sursele financiar.
Din spusele lui Victor Chironda, mai mulți indicatori în cazul proiectului ar fi fost încălcați. Mai mult acesta susține că afirmațiile lui Ion Ceban precum că un astfel de proiect n-ar fi la Primărie ar fi un fals. „Proiectul există, iar compania de construcții continuă să promoveze examinarea lui”, spune Chironda.
În plus, acesta constată că anterior a existat un parteneriat dintre Primărie și compania de construcții. În clădirea Patria de la Râșcani a fost creat un centru de refugiați. Iar un raport al parteneriatului n-ar exista.

„Putem presupune că una dintre condițiile oferirii clădirii de către de către compania de construcții a fost aprobarea PUZ-ului pentru valorificarea terenului din strada Studenților 7/5”, spune Chironda.
Acesta spune că ar fi cazul implicării organelor de investigație așa cum la mijloc ar fi mai multe ilegalități.
AGORA amintește despre disensiuni recente între Universitatea Tehnică din Moldova (UTM) și Primăria Chișinău. La mijloc stă un proiect care prevede construirea mai multor blocuri în preajma UTM. Reprezentanții Facultății de Urbanism și Arhitectură spun că au depistat mai multe nereguli în planul urbanistic. De partea cealaltă, autoritățile municipale declară că este un subiect care nu are nicio substanță juridică.
„Realizarea acestuia va duce la efecte dezastruoase pentru mediul urban existent, schema propusă de Institutul Municipal de Proiectări „CHIȘINĂUPROIECT” fiind uzată moral, or dezvoltarea campusurilor academice şi implicit a Parcului UTM „Muzeu al Tehnicii în Aer Liber” necesită o altă abordare urbanistică, bazată pe un concept de dezvoltare durabil conform bunelor practici din Uniunea Europeana, corelarea cu rețelele inginerești subterane şi supraterane, cu reţeaua de accese existente şi cele propuse: pietonale şi de transport public, parcări etc”, se arată în petiția universității.
De partea cealaltă, autoritățile municipale spun că acest subiect nu are substanță juridică, proiectul nici nu este înregistrat la Comisia de specialitate a Primăriei Chișinău, iar planul urbanistic un an în urmă a fost respins de Consiliul Urbanistic.