În Republica Moldova scumpirile se țin lanț. Prețurile pentru diverse produse alimentare, dar și nealimentare, cresc de la o zi la alta. Potrivit Biroului Național de Statistică, prețurile de consum în luna mai 2022 au crescut cu aproape 30%, față de luna mai a anului trecut. În acest context, AGORA și-a propus să afle cum se descurcă locuitorii capitalei cu scumpirile, cum economisesc și la ce au renunțat deja.
În timp ce unii oameni au spus că majorările îi afectează, alții susțin că nu i-a determinat să-și schimbe stilul de viață.
„Pentru persoanele care lucrează în Moldova cu un salariu de 2.800 – 3.000 de lei este foarte dureros”, a declarat un bărbat.
„Pe oricine afectează majorarea prețurilor, atât pentru facturi, cât și pentru produsele alimentare. E complicat, acum în zilele noastre, să facem față la astfel de majorări”, a afirmat o locuitoare.
Întrebați cum se descurcă cu prețurile ridicate, locuitorii orașului au menționat că muncesc mai mult. În același timp, unii dintre ei au decis să consume mai puțin.
„Lucrăm și cumva ne descurcăm, undeva facem economii, mai strângem buzunarul” și „Mâncăm mai puțin”, au punctat unii locuitori.
Cei veniți de peste hotare mărturisesc că scumpirile i-a afectat vizibil: „Aici bani nu-i putem controla, fug în stânga și în dreapta”.
Pentru a le ajunge resurse financiare, oamenii au renunțat la anumite produse, care sunt mai scumpe. Cei mai mulți au renunțat la: fructe, haine și încălțăminte.
„Îmi permiteam să-mi mai iau o banană, o portocală, dar acum mă dezic că sunt scumpe”, și „Renunț la o haină bună, la încălțăminte, la mâncare, fructe mai puțin”, au afirmat unii oameni.
Locuitorii capitalei fac economii pentru a rezista în fața majorărilor la energia electrică, carburanți, dar și la produsele alimentare.
„Nu stăm cu televizorul toată ziua aprins și nu stăm toată ziua cu lumina aprinsă”, a afirmat o femeie.
„Mașina e acasă, nu circul cu ea pentru că e foarte scumpă motorina”, a mărturisit un trecător.
Conform datelor de pe Biroul Național de Statistică, la mărfurile nealimentare, în luna mai față de aprilie 2022 au fost înregistrate creșteri mai semnificative de preț la: combustibili și carburanți – cu 4,7%, materiale de construcție pentru întreținerea și repararea locuinței – cu 2,8%. Totodată, la serviciile prestate populaţiei, în luna mai 2022, faţă de luna aprilie 2022 au fost înregistrate creșteri mai accentuate a prețurilor (tarifelor) la serviciile de alimentație publică – cu 3,1%.
*Autor: Lidia Danila, stagiară
Vezi și aceste știri

Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)

Uleiul, fructele, carnea și pâinea, printre produsele alimentare care s-au scumpit cel mai mult în luna mai. Ce arată datele statistice
