Invitro Diagnostics: Frica față de endoscopie – mituri și realitate

Invitro Diagnostics: Frica față de endoscopie – mituri și realitate

Examenul endoscopic reprezintă cea mai veridică metodă de diagnostic în bolile tractului digestiv. În clinica Invitro Diagnostics pacienții găsesc astfel de investigații endoscopice precum gastroscopia (esofagogastroduodenoscopia), colonoscopia și colposcopia. Pacienții se ciocnesc cu un disconfort psihologic când medicul le indică investigația de gastroscopie și/sau colonoscopie. Oare se merită să îți fie frică de endoscopie într-atât, încât s-o eviți? Explicăm.

Gastroscopia și colonoscopia sunt investigații funcționale de bază, ce ajută nu doar în evaluarea vizuală a mucoaselor, dar și permit medicului să colecteze materialul biologic din țesutul potențial patologic pentru o analiză microscopică în laboratorul medical (biopsie citologică sau histologică). Un diagnostic corect constituie 80% din succesul tratamentului.

Înainte de examenul endoscopic practic toți pacienții comit o greșeală – fac un sondaj printre prieteni care au avut o experiență endoscopică, și cel mai probabil una negativă. Colectând recenzii pe internet, adesea înspăimântătoare, pacientul este setat negativ către procedură. Acest lucru este fundamental greșit, deoarece fiecare persoană are barierele sale psihologice, precum și endoscopiștii au o abordare individuală și diferită.

Publicitate

Să spargem stereotipurile înfricoșătoare despre endoscopie (gastroscopie și colonoscopie) și să răspundem la cele mai frecvente întrebări.

Gastroscopia este o procedură dureroasă?

Acest diagnostic funcțional este mai degrabă neplăcut decât dureros. Procesul de examinare reprezintă un proces absolut fiziologic: endoscopistul introduce fibroscopul flexibil într-un mod absolut natural, exact așa cum trece bolul alimentar (care are un diametru mai mare decât fibroscopul). Diametrul tubului constituie 5 mm. Furtunul flexibil, dotat cu lumină și cameră video minusculă, explorează direct segmentul superior al tubului digestiv (esofagul, stomacul, pilorul, duodenul) pentru ca endoscopistul să evalueze starea mucoaselor și să colecteze materialul pentru biopsie, dacă este necesar. În timpul procedurii pacientul are senzații neplăcute în gât, și acest disconfort trebuie de suportat pe perioada întregii proceduri. Pentru cei mai sensibili pacienți în clinica Invitro Diagnostics efectuează gastroscopia cu anestezie generală. În cazul anesteziei pacientul sigur nu va simți disconfort!

Cât durează gastroscopia / endoscopia digestivă superioară?

Când pacientul face o programare la videogastroscopie, este anunțat de call-centru ca să-și rezerve o până la 45 pentru examen, chiar dacă gastroscopia durează până la 15 minute. Durata vizitei pacientului variază de la 30 până la 45 de minute, pentru că vizita include mai multe etape: consultația endoscopistului, sterilizarea echipamentului în regim automat, iar în cazul introducerii anesteziei, pacientul are nevoie de timp pentru recuperare după anestezie. Imediat după endoscopie, medicul interpretează rezultatul examenului (10-15 minute). 

  • Consultația și instruirea pacientului. Simultan se face sterilizarea automată a fibroscopului (10-20 de minute) după examenul precedent;
  • Pacientul se pregătește pentru procedură (10 minute). Anestezistul introduce pacientului anestezia, dacă a fost solicitat examenul cu anestezie;
  • Endoscopistul efectuează procedura (8-15 minute);
  • După intervenție pacientul este mutat în staționarul de zi până când efectul sedativ va dispărea. Aici pacientul este supravegheat de medici (10-20 de minute);
  • Interpretarea rezultatului (10 minute).

* Durata etapelor este indicată estimativ. Intervalele de timp indicate mai sus au fost calculate în cazul gastroscopiei cu anestezie. Durata endoscopiei digestive superioare constituie de la 30 până la 45 de minute.

Există riscul de a obține o infecție prin tubul fibroscopic?

Endoscopiștii Invitro Diagnostics abordează etapele de sterilizare foarte riguros: curățarea mecanică, introducerea în lichid special. Dezinfectarea și sterilizarea în aparate speciale garantează un rezultat sigur pentru sănătatea pacientului. De aceea pacientul nu ar trebui să aibă frică de infecție.

Dacă endoscopia digestivă superioară este mai mult sau mai puțin clară, cum rămâne cu colonoscopia?

Colonoscopia funcționează și investighează exact după același principiu ca și gastroscopia. Procedura provoacă mai degrabă disconfort, decât durere. Pentru o imagine informativă endoscopistul în timpul investigației efectuează câteva teste cu ajutorul colonoscopului (de exemplu insuflare de aer), ceea ce poate crește senzația de disconfort, în unele momente pacientul poate să simtă dureri. Deoarece intestinul gros nu este aranjat în linie dreaptă precum stomacul, trecerea colonoscopului prin curburile intestinului poate duce la senzația de plenitudine. La finalul procedurii, aerul insuflat în intestin este aspirat printr-un canal special al furtunului endoscopic, ceea ce scapă pacientul de senzațiile neplăcute în abdomen. În mediu investigația durează de la 30 la 45 de minute (consultația și sedarea inclusă). În timpul colonoscopiei poate fi colectată biopsia pentru testarea histologică. Prelevarea materialului biologic se face doar la necesitate.

Endoscopia cu anestezie (sedare)

Dacă totuși frica predomină și nu poate fi controlată în cazul gastroscopiei / colonoscopiei, însă examenul este inevitabil, aceste investigații pot fi făcute cu introducerea anesteziei. Pentru sedarea pacientului se folosesc doar medicamente sigure pentru sănătate ce încetează funcția sa imediat după sfârșitul endoscopie. Pacientul revine la cunoștință în staționarul de zi amenajat confortabil și imediat poate pleca din clinică.

În concluzie, vrem să vă reamintim că diagnosticarea precoce a patologiei este cheia unui tratament rapid și de succes, precum și al recuperării.

Serviciile de endoscopie sunt disponibile în clinica Invitro Diagnostics, mun. Chișinău, str. Albișoara, 64/2.

Programarea poate fi făcută prin următoarele metode:

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal