Zelenski, despre aderarea Ucrainei la UE: În fiecare zi luptăm pentru o decizie pozitivă a Uniunii Europene (VIDEO)

Zelenski, despre aderarea Ucrainei la UE: În fiecare zi luptăm pentru o decizie pozitivă a Uniunii Europene (VIDEO)

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, marți, 21 iunie, că Ucraina luptă în fiecare zi în speranța că va primi o decizie pozitivă din partea Uniunii Europene cu privire la candidatura Ucrainei. Totodată, acesta a anunțat că în ultima perioadă a avut un „maraton” de convorbiri telefonice în acest scop.

„Astăzi a fost o zi extrem de activă în materie de politică externă - aproape un adevărat maraton de convorbiri telefonice. Crește numărul celor care susțin candidatura Ucrainei, iar asta ne adaugă încrederea că decizia de vineri va fi una pozitivă”, a transmis Zelenski.

Publicitate

Acesta a afirmat că a discutat cu liderii Slovaciei, Lituaniei, Portugaliei, Danemarcei, Spaniei, Irlandei și Croației. O discuție aparte a fost și cu premierul maghiar Viktor Orban, care anterior, a dat semne că ar putea pune piedici în calea unei decizii cu privire la acceptarea candidaturii Ucrainei la aderare.

https://agora.md/videoframe/?vid=8743

„Am avut o conversație foarte bună cu prim-ministrul Viktor Orban. L-am invitat să viziteze Ucraina și i-am mulțumit pentru sprijinul important acordat suveranității și integrității teritoriale a statului nostru. Am convenit să dezvoltăm cooperarea în sectorul energetic”, a declarat președintele ucrainean.

Acesta a anunțat că a avut o convorbire și cu premierul Luxemburgului, stat membru al UE care a anunțat că va direcționa 15% din bugetul de apărare în sprijinul Ucrainei.

„Voi face tot posibilul pentru a mă asigura că decizia istorică a Uniunii Europene va fi adoptată. Acest lucru este important pentru noi”, a adăugat liderul de la Kiev.

Zelenski a mai adăugat și necesitatea ca Uniunea Europeană să aprobe un al șaptelea pachet de sancțiuni „cât mai curând posibil”.

„Rusia trebuie să resimtă o creștere constantă a presiunii pentru război și pentru politica sa agresivă și antieuropeană. O altă amenințare rusă la adresa Lituaniei, un alt val de presiune energetică, un alt lot de minciuni din partea oficialilor ruși cu privire la criz alimentară sunt toate argumente pentru afi de acord cu cel de-al șaptelea pachet de sancțiuni”, a afirmat Zelenski.

Amintim că la 17 iunie, Comisia Europeană a emis un aviz pozitiv la cererile de aderare ale R. Moldova și Ucrainei, recomandând ca acestea să devină țări candidate pentru aderarea la UE. Cu toate acestea, o asemenea decizie poate fi luată doar de Consiliul European, unde este nevoie de o unanimitate de voturi.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal