
Anual, 340 de persoane sunt salvate de la înec. Stațiile specializate de salvare urmează să activeze după un nou regulament
Modul de organizare a stațiilor de salvare pe apă, drepturile, obligațiile și răspunderea angajaților, precum și măsurile necesare pentru protecția și salvarea persoanelor aflate în pericol de înec ar urma să fie reglementatele un nou regulament. Inițiativa a primit avizul pozitiv al Guvernului la ședința din 22 iunie.
・
Noul regulament prevede clar care sunt sarcinile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență privind organizarea activităților care vor asigura sporirea capacității de intervenție.
La fel, documentul include condițiile de participare a voluntarilor în activitățile posturilor de salvare pe apă. Autorii spun că pe această cale se dorește diminuarea riscurilor de producere a înecurilor în rândul populației.
Membrii Guvernului estimează că deschiderea și întreținerea anuală a stațiilor centrale de salvare presupune cheltuieli în jur de 1,4 milioane de lei, iar alte circa 900 mii de lei sunt necesare pentru întreținerea anuală a acestora.
În prezent, pe teritoriul țării funcționează 19 stații și posturi de salvare pe apă în regim 24/24. Anual, personalul posturilor de salvare pe apă salvează de la înec în jur de 340 de persoane și acordă ajutor calificat pentru circa 1.800 de persoane.