Exemplul de peste Prut al „Rural+Urban Hub”, un concept menit să îmbunătățească viața comunităților sătești. Cum poate fi implementat acesta în R. Moldova (INTERVIU)

Exemplul de peste Prut al „Rural+Urban Hub”, un concept menit să îmbunătățească viața comunităților sătești. Cum poate fi implementat acesta în R. Moldova (INTERVIU)

Cum poate fi facilitat accesul la internet în zonele rurale și cum pot beneficia sătenii de soluții digitale care le-ar îmbunătăți nivelul de trai? Răspunsul pare să se ascundă într-un concept numit Rural+Urban Hub, despre care aflăm mai multe dintr-un interviu cu Cristian Gheorghe, director de vânzări de telecomunicații într-o corporație internațională, care este și cel mai mare producător de cabluri și sisteme de transmisie a energiei electrice și telecomunicații din lume. El este și contributor AGORA, iar prin intermediul acestui interviu aflăm cum această inițiativă poate să treacă Prutul, dar și ce trebuie să soluționăm ca să putem implementa proiectul.

Ce definiție populară, pe înțelesul tuturor, ați da conceptului  Rural+Urban Hub și de ce ați decis că acesta trebuie implementat în localitățile rurale?

Cristian Gheorghe: Definiția scurtă și comprehensibilă a conceptului nostru ar fi facilitarea accesului la internet în zonele rurale. Acest lucru le-ar permite oamenilor să folosească soluții digitale menite să le îmbunătățească nivelul de trai și ar echilibra decalajul digital între zonele urbane și cele rurale ale României.

Apropo, acest decalaj este proeminent în România? De exemplu, conform statisticilor Băncii Mondiale, în Republica Moldova doar trei pătrimi din populația țării (76%) folosește internetul, iar guvernul spune că doar jumătate din gospodăriile din Moldova (49%) au acces la internet în bandă largă.

În România există 2.268 de localități în zonele rurale care nu au acces la internetul de bandă largă, iar aproximativ 130.000 de gospodării sunt limitate în ceea ce privește accesul la lumea digitală și la ceea ce aduce aceasta în viața comunităților.

Așa că, prin proiectul Rural+Urban Hub ne-am asumat o misiune importantă într-o lume tot mai conectată – cea de a aduce normalitatea mediului urban în cel rural, oferind acces la servicii digitale sustenabile.

Autor:

Deci, Rural+Urban Hub va combate decalajul digital în România, dar în ce măsură? Ce arie va acoperi?

Evident, ne-am dori ca un asemenea proiect să fie implementat la scară națională, dar, deocamdată am demarat acțiunea în județul Cluj. Astfel, acest concept este o inițiativă a Primăriei Cluj-Napoca, în care s-au implicat și primăriile Ciurila și Petreștii de Jos, Zona Metropolitană Cluj și Clusterul de educație C-edu. De fapt, pentru acest proiect, compania în cadrul căreia activez a implementat în comuna Petreștii de Jos, județul Cluj, un concept nou de rețea de fibră optică multi-operator care va permite comunităților din localitățile Plaiuri și Livada să folosească soluții digitale care, după cum am și remarcat, le vor  îmbunătăți cu siguranță nivelul de trai.

Faptul că în zilele noastre internetul este esențial nu mai poate fi contestat. În special, în timpul pandemiei, când foarte mulți angajați au lucrat de acasă, posibilitățile oferite de conexiunea la internet au fost valorificate la scară largă. În mediul urban serviciile digitale au devenit indispensabile. Sunt ele indispensabile și pentru mediul rural, acolo unde există un mediu natural specific?

Serviciile digitale ar trebui să devină o normalitate, atât în mediul urban, cât și în cel rural. Cu regret, acestea încă nu sunt accesibile pentru numeroși locuitori ai mediului rural, ceea ce este o discriminare într-o lume în care conexiunea rapidă ar trebui să fie tratată ca un drept intrinsec, fundamental al omului. Tocmai de aceea compania pe care o reprezint și care este liderul mondial în industria sistemelor de cablu din domeniul energiei și al telecomunicațiilor, își propune să arate că uniunea dintre natură și tehnologie poate deveni noua normalitate la care fiecare membru al comunității se poate conecta și trăi armonios.

Adică este vorba de un sat inteligent, în totală armonie cu natura și patrimoniul său tradițional? Ați reușit să implementați deja acest concept în vreo localitate?

Exact, este un proiect Smart village și se implementează acum în comuna Petreștii de Jos, județul Cluj, unde instalăm un concept nou de rețea de fibră optică multioperator, care va permite localităților Plaiuri și Livada să utilizeze soluții digitale oferite cu generozitate de accesul la internet.

De fapt, scopul nostru este de a ajuta localitățile să se transforme în comunități moderne ce-și doresc să promoveze și să crească tradițiile și afacerile locale.

Autor:

Întotdeauna luăm în calcul nevoile specifice ale locuitorilor din zonele rurale și nu uităm niciodată că avem o responsabilitate sporită și față de mediu.

Aveți și un feedback? Cum reacționează oamenii la implementarea serviciilor digitale?

Tocmai am discutat cu domnul Ioan Pîrv, primarul din Petreștii de Jos și dânsul consideră că proiectul nostru comun este un salt imens pentru localitate în general, dar și pentru fiecare locuitor în parte din Petreștii de Jos. Acest calificativ vine din deschiderea unor perspective imense de a dezvolta noi oportunități pentru comunitate, dar, mai mult decât atât, permite fiecărui locuitor să și le construiască singur. De fapt, proiectul Rural+Urban Hub este un catalizator semnificativ al creșterii calității vieții și acest fapt nu au cum să nu-l observe locuitorii comunităților în care îl implementăm, mai ales că pune în valoare toate atuurile locale.

De exemplu, prin ce lucruri elementare ați putea ilustra creșterea calității vieții în mediul rural prin dezvoltarea accesului la serviciile digitale?

Elementară este, în primul rând instaurarea normalității, a unui nivel de trai adaptat noilor realități mondiale. Și în această normalitate comunitățile vor avea posibilitatea să-și reimagineze viitorul prin soluțiile oferite de noi.

De exemplu, persoanele vârstnice vor avea acces la consultații medicale și supraveghere în timp real prin serviciile E-Health. Tinerii antreprenori vor beneficia de oportunitatea de a-și pune în aplicare viziunea și a investi în propriul start-up. Cei care lucrează de acasă vor avea acces la streamingul video în timp real, iar descărcarea sau încărcarea documentelor mari se va realiza rapid, respectiv, ei vor fi eficienți la locul de muncă și în calitate de angajat, dar și în calitate de angajator.

Soluțiile oferite de noile tehnologii în agricultură, care sprijină companiile locale să-și îmbunătățească randamentul și să-și comercializeze produsele, vor deveni accesibile tuturor agricultorilor, fermierilor, pomicultorilor etc. Familia, iarăși, va avea posibilitatea să petreacă mai mult timp împreună, ba chiar va evita despărțirea cauzată de căutarea unor noi locuri de muncă.

Deci, Rural+Urban Hub corespunde plenar nevoilor comunităților rurale. S-ar putea să treacă Prutul?

Da, noi rămânem mereu aproape de nevoile comunității și suntem conectați la noua realitate. Deocamdată vorbim de Rural+Urban Hub of Transilvania, dar îmi doresc foarte mult să reușim să ne bucurăm de un proiect național și transfrontalier.

Probabil, ați studiat problema conectării la internet a comunităților din Republica Moldova. Ați identificat problemele? Aveți capacitatea să le soluționați?

Capacitățile noastre sunt, practic, nelimitate.

Autor:

Avem nevoie doar de o solicitare reală și de susținerea comunităților, a administrației publice locale, de înțelegerea plenară de ambele părți a importanței conectării eficiente la oportunitățile oferite de internet. Implicarea de ambele părți este crucială. În rest, vorbim despre probleme similare cu cele din România. În primul rând este vorba de capacitățile reduse ale unei părți a populației din zonele rurale de a utiliza instrumentele respective. Aceasta este caracteristic în special persoanelor de vârstă pensionară și pre-pensionară, care nu au avut pregătirea necesară și se confruntă cu anumite rezerve. Există și bariere de ordin economic: lipsa dispozitivelor, a calculatorului sau a telefonului mobil, procurarea cărora este dificilă în raport cu veniturile mici. Multe persoane care nu sunt conectate la Internet invocă motivul precum că și serviciile de internet sunt prea scumpe. O altă limitare este lipsa disponibilității de conexiune în unele comunități rurale sau calitatea serviciului care în unele zone se mai confruntă cu anumite dificultăți. Toate aceste probleme sunt rezolvabile, având în vedere fezabilitatea, expertiza și multilateralitatea proiectului Rural+Urban Hub.

Acum, că Republica Moldova este un stat candidat la aderarea la UE, distanța socio-politică de țările civilizate și, în special, de România, s-a micșorat substanțial, chiar dacă pentru aderarea în sine mai avem multe de făcut. Putem spera că acest fapt va dinamiza realizarea proiectului Rural+Urban Hub în Republica Moldova?

Evident, de acum încolo, vor exista și mai multe oportunități de apropiere. Putem face schimbări cu adevărat transformatoare, cu condiția să le facem împreună. Nu ne putem preface că le putem realiza singuri, nu suntem rupți de realitate într-un mediu steril. Le vom face pe toate împreună. Știm ce dorim să obținem și facem acest lucru pentru și cu cetățenii. Repet, avem nevoie doar de deschidere pe dimensiunea activității noastre din partea comunităților din Republica Moldova a administrațiilor publice locale. Ceea ce, sper, să se întâmple în timpul apropiat!

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.