Parlamentul European se va convoca într-o nouă sesiune plenară la Bruxelles în ziua de joi, 23 iunie pentru a discuta despre mai multe subiecte de actualitate și pentru a-și prezenta așteptările față de summitul din 23 - 24 iunie. Pe ordinea de zi figurează și votarea unei noi rezoluții de sprijin a perspectivelor de aderare la UE a R. Moldova și Ucrainei.
„PE își va prezenta așteptările pentru Consiliul European din 23-24 iunie și vor sprijini acordarea statutului de țară candidată Ucrainei și Moldovei și promovarea perspectivelor Georgiei”, se arată în comunicatul instituției.
Potrivit sursei, summit-ul UE din 23-24 iunie se va axa pe războiul împotriva Ucrainei, pe Conferința privind viitorul Europei și pe aspectele economice. La 23 iunie, șefii de stat sau de guvern din UE se vor întâlni, de asemenea, cu liderii din Balcanii de Vest pentru a discuta perspectivele de aderare ale regiunii.
Totodată, va fi solicitată și inițierea procesului de revizuire a tratatelor UE prin instituirea unei convenții. Acest lucru ar garanta că UE ia măsuri cu privire la rezultatele conferinței cât mai curând posibil și își demonstrează voința de a răspunde solicitărilor cetățenilor de reformă instituțională.
După dezbaterea privind reuniunea Consiliului European, eurodeputații vor discuta cu reprezentanții Consiliului și ai Comisiei acordarea statutului de țară candidată Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei. Într-o declarație din 9 iunie, Conferința președinților a Parlamentului (președinta Metsola și liderii grupurilor politice) a îndemnat șefii de stat sau de guvern din UE „să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană și ca punct de plecare pentru un proces bazat pe merite, și să depună eforturi în vederea acordării aceluiași statut Georgiei, îndeplinind aspirațiile legitime ale poporului georgian.”
Amintim că la 17 iunie, Comisia Europeană a emis un aviz pozitiv la cererile de aderare ale R. Moldova și Ucrainei, recomandând ca acestea să devină țări candidate pentru aderarea la UE. Cu toate acestea, o asemenea decizie poate fi luată doar de Consiliul European, unde este nevoie de o unanimitate de voturi.
Vezi și aceste știri

Parlamentul European cere liderilor UE să acorde doar Ucrainei și Moldovei statutul de țară candidată la aderare. Georgia, scoasă din pachetul de trei state

Parlamentul European susține obiectivul zero emisii pentru autoturisme și camionete în 2035

Ursula von der Leyen, ameninţată cu o moţiune de cenzură în Parlamentul European
Advertoriale

Descoperă oferta turistică a Moldovei. A fost lansată campania „Hai la mine Acasă” (VIDEO)

Marșul Alăptării 2022: Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață (VIDEO)
