EDITORIAL| Scurt ghid de îndobitocire pentru oligarhi începători

EDITORIAL| Scurt ghid de îndobitocire pentru oligarhi începători

Cum să ții oamenii robi ai intereselor tale? În primul rând, să le promiți viață frumoasă. Dar nu prea des, ci atât cât să reușească să uite despre ultima promisiune.

În al doilea rând, să-i hrănești cu firimituri. Doar atât cât să-și aline foamea. Dacă le dai prea mult, prea gustos, prea bun, ar putea să-și dea seama că undeva cineva trăiește bine de-adevăratelea și există riscul ca planul să eșueze.

Publicitate

Pâine.

Autor:

Să le vorbești doar despre cei care fură și le vor răul, adică „alții”. Din cauza „altora” ei trăiesc rău. „Alții” i-au deposedat de bogăția lor. Dacă nu erau acei „alții” ei ar fi trăit cu mult mai bine. Foarte bine chiar.

Apoi te erijezi în salvator. Numai tu îi poți salva de „alții” și le poți întoarce bogăția mitică. Anume tu ești omul care e gata să se sacrifice pentru binele poporului, de dragul poporului. Din bunătate sufletească și dragoste de adevăr. La această etapă e foarte important să te asiguri că oamenii au parte de distracție  - concerte, emisiuni tv de entertainment și talk-show-uri unde invitații se plâng pe viață, apoi se ceartă. Să nu le lași timp pentru dubii. Nici pentru gânduri. Cine are nevoie de oameni care gândesc? Nu tu, cu siguranță. De aceea, îngrijește-te azi de liniștea de mâine și cumpără o televiziune și, dacă ți-au mai rămas ceva bani, construiește un parc de distracții.

Circ.

Autor:

Să vorbești despre reforme ca despre ceva blestemat. Să nu pomenești niciodată despre educație. Să pui în spitale icoane și să promovezi medicii care vorbesc pacienților despre dumnezeu, nu despre inovațiile din medicină și progresul științific.

Și neapărat să-ți aduci aminte de tradiții! Stai liniștit, nu contează, dacă în viață n-ai urmat nicio tradiție și cunoști foarte puțin sensul lor, cuvântul dă bine. Tradiții în familie, tradiții în școli, tradiții în societate. Crează-le oamenilor iluzia că ești cel care va proteja familiarul, care nu le va cutremura existența cu lucruri noi și neînțelese, convinge-i că doar cu tine vor putea rămâne în țarcul lor mic și sigur. Cel mai bine ai fi să le tai orice chef să vrea să vadă cum e în altă parte. Pentru liniștea ta și a capitalului din offshore-uri.

Există totuși o excepție - scoate-i o dată, de două ori pe an la protest împotriva celor care ți-au trecut calea sau miting de susținere (a ta, se înțelege) într-o localitate mai mare. Să fie sărbătoarea lor: se fac și cu o haină nouă, câștigă și un ban, mai văd lumea, mai socializează cu semenii lor, mai văd un artist din cei pe care ai grijă să-i vadă și acasă, în televizorul care este sinonim cu canalul pe care l-ai cumpărat. 

Secretul succesului e simplu - fără acces la educație, la surse durabile de venit și la modele alternative de viață, omul devine o pradă ușoară pentru oricine are nevoie de mase docile și carne de tun.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal