CNN: Ucraina s-ar putea să fi îndurat cea mai grea săptămână de după căderea Mariupolului

CNN: Ucraina s-ar putea să fi îndurat cea mai grea săptămână de după căderea Mariupolului

Apărarea Ucrainei din Lisiceansk, ultimul oraș din regiunea Lugansk pe care încă îl mai controlează, tocmai a devenit mult mai fragilă, notează CNN într-o analiză semnată de jurnalistul Tim Lister. Potrivit acestuia, de săptămâni întregi, forțele rusești încearcă să distrugă pozițiile defensive ucrainene la sud și la est de oraș, în încercarea de a-l încercui și de a izola trupele ucrainene.

Potrivit CNN, în ultimele două zile, armata rusă a avansat în mai multe sate la sud de Lisiceansk,  nu însă fără a suferi pierderi provocate de tirurile de artilerie ucrainene. Armata ucraineană susține că unele grupuri tactice de batalioane rusești sunt în curs de consolidare sau de retragere pentru a-și restabili capacitățile de luptă.

Institutul pentru Studiul Războiului, în cea mai recentă analiză zilnică a câmpului de luptă, afirmă că pătrunderea armatei ruse dinspre sud înseamnă că soldații ar putea fi capabili să amenințe Lisiceansk în zilele următoare.

Publicitate

Așezările pe care oficialii ucraineni au confirmat că le-au pierdut miercuri, 22 iunie, se află toate pe malul vestic al râului Siverțkii Doneț, la mai puțin de 10 kilometri de periferia sudică a Lisiceanskului.

Între timp, forțele ucrainene continuă să lupte la marginea orașului Severodonețk, dar liniile lor de aprovizionare, deja compromise, devin tot mai fragile, iar puterea de foc rusă, le macină pozițiile.

Înfrângerile suferite în ultimele zile, după săptămâni de rezistență hotărâtă, marchează probabil cea mai dificilă săptămână pentru armata ucraineană de la capitularea ultimilor apărători din Mariupol, notează CNN.

Atacurile de lângă Lisiceansk se desfășoară în tandem cu eforturile reînnoite ale Rusiei de a tăia autostrada care merge spre vest către Bahmut, o linie de comunicare critică pentru ucraineni. În unele locuri, forțele rusești se află la câțiva kilometri de autostradă.

Potrivit analizei CNN, apărarea ucraineană din Severodonețk și Lisiceansk a consumat puterea de foc a multor unități rusești și a zădărnicit eforturile acestora de a progresa în regiunea vecină Donețk, dar armata rusă poate apela în continuare la rezervele care se află în zonele apropiate din sud-vestul Rusiei, în timp ce unele dintre cele mai bune unități ucrainene sunt serios epuizate de luni de zile de rachete, artilerie și atacuri aeriene. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal