
Ministrul Justiției susține că urmează a fi făcute verificări privind sursele de finanțare a protestului de pe 19 iunie
Rapoartele financiare ale partidului care a organizat un protest în Piața Marii Adunări Naționale pe 19 iunie ar urma a fi verificate, sugerează ministrul Justiției. Totodată, în cazul în care cheltuielile pentru desfășurarea evenimentului se regăsesc în rapoarte, se va stabili dacă banii au fost oferiți de donatori reali sau fictivi, a mai menționat oficialul. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Jurnal TV.
・
„În primul rând, dreptul la protest este un drept constituțional și legal, asta pe de o parte. Pe de altă parte, evident că exercitarea acestui drept trebuie să aibă loc în conformitate cu prevederile legislației. Acum, urmează să vedem din ce bani a fost finanțat acest protest. Acest protest înțeleg că a fost asumat de către un partid politic, respectiv urmează să analizăm rapoartele financiare ale acestui partid și dacă cheltuielile pentru acest protest se regăsesc în aceste rapoarte financiare. Dacă se regăsesc, trebuie să vedem cine sunt acei donatori care au contribuit la organizarea acestui protest pentru a vedea dacă aceștia sunt donatori reali sau nu cumva sunt donatori fictivi”, a declarat ministrul Justiției.
În cazul în care vor fi depistate încălcări, ar putea urma sancțiuni.
„Cei care cred că este corect așa cum s-a întâmplat în alte timpuri, să aduci bani cu geanta sau cu sacoșa din țări calde sau mai puțin calde, ar trebui să citească prevederile legislației. (...) Să aduci bani din alte țări în sacoșe și cu acești bani să finanțezi organizarea unor proteste împotriva guvernării sunt acțiuni, după mine, ilegale”, a declarat Sergiu Litvinenco.
Amintim că, pe 19 iunie, membri ai Partidului Politic Șor și susținători ai acestuia au manifestat în cadrul unui protest organizat în Piața Marii Adunări Naționale. Tot aici urma să aibă loc și un concert cu participarea cântăreților ruși Filip Kirkorov, Egor Kreed, Dava și Ivan Dmitrienko. Concertul a fost anulat, întrucât nu a fost posibilă instalarea scenei.
Deputata Marina Tauber și activistul Veaceslav Valico au acuzat poliția că împiedică procesul de instalare a scenei în Piața Marii Adunări Naționale. Cei doi declarau că aveau toate actele care să le permită instalarea scenei și organizarea concertului.
Pe de altă parte, Inspectoratul General al Poliției a respins acuzațiile. Reprezentanții IGP au menționat că poliția nu are competența de a interzice instalarea tehnicii necesare și că era obligată să asigure securitatea cetățenilor participanți la eveniment și să ceară toate actele juridice pentru aceasta.