
Rata inflației din Marea Britanie a depășit 9%. Este cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani
Rata inflației din Marea Britanie a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, înregistrând totodată un ritm rapid de creștere, ceea ce intensifică povara asupra populației și crește posibilitatea ca Banca Angliei să adopte o nouă decizie de majorare a dobânzii, transmite Reuters.
・
Astfel, nivelul inflației de 9,1% este cel mai mare în rândul G7 (grupul principalelor țări industrializate din lume). Mai mult, analiștii se așteaptă ca rata inflației să își continue creșterea.
Totodată, actuala rată a inflației este situată la cel mai ridicat nivel începând din martie 1982, în linie cu estimările analiştilor, care se aşteaptă la continuarea creşterii preţurilor de consum. În aprilie, inflaţia s-a situat la 9%.
Unii investitori avertizează că Marea Britanie se confruntă atât cu riscul unei inflaţii ridicate persistente, cât şi cu cel al recesiunii, în urma majorării preţurilor la importurile de energie şi a dificultăţilor provocate de Brexit.
„În condițiile în care avem perspective economice atât de neclare, nimeni nu poate ști cât de multe ar putea crește inflația și cât de mult timp va continua acest proces, pentru a efectua ajustări monetare și fiscale dificile”, consideră economistul think-tank-ului Resolution Foundation, Jack Leslie.
Instituția a publicat miercuri un raport în care a arătat că Brexit-ul a afectat serios costul vieții, făcând economia Regatului Unit una mai izolată pe termen lung, fiind afectate astfel productivitatea și salariile.
De altfel, prețurile de consum din Marea Britanie sunt mai ridicate decât în SUA, Franța, Germania și Italia. Totodată, deși Japonia și Canada nu au raportat încă datele pentru luna trecută, analiștii nu se așteaptă ca inflația din aceste țări să atingă nivelul de 9%.
Mai mult, săptămâna trecută, Banca Angliei a avertizat că inflația va rămâne la nivelul de 9% în următoarele luni, iar în octombrie aceasta ar putea depăși 11%.
Preţurile alimentelor şi băuturilor non-alcoolice au crescut în ritm anual cu 8,7% în mai, cel mai semnificativ avans din martie 2009. Preţurile la porţile fabricilor au urcat cu 22,1% în mai, cel mai ridicat nivel de când se publică aceste date, în 1985, a precizat Oficiul Național de Statistică al Regatului Unit.