Consiliul European se reunește azi și mâine la Bruxelles, unde liderii celor 27 de state membre ale UE vor discuta cererile de aderare la Uniunea Europeană ale Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei. Ultimele informații lansate de unii lideri europeni, arată că există mari șanse ca R. Moldova și Ucraina să primească statutul de candidat, anunță presa europeană.
Astfel, cel mai important subiect ce urmează a fi discutat este examinarea cererilor de aderare la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, în contextul publicării, la 17 iunie, a opiniilor Comisiei Europene, care recomandă însă acest statut, doar R. Moldova și Ucrainei.
„Consiliul European va discuta despre Europa în sens larg, Ucraina, cererile de aderare la UE prezentate de Ucraina, Republica Moldova și Georgia, chestiuni economice, Conferința privind viitorul Europei și relațiile externe”, se arată în comunicatul Consiliului European.
Pe lângă acestea, agenda reuniunii Consiliului European, care se va desfășura pe 23 și 24 iunie, va include o dezbatere strategică privind definirea relațiilor Uniunii Europene cu partenerii apropiați din Europa, situația din Ucraina, din perspectiva evoluțiilor de securitate și a sprijinului acordat de Uniunea Europeană pe multiple planuri.
Ultimele informații furnizate de presa europeană, arătau că proiectul Declarației Consiliului European includea și acordarea statutului de candidat la aderarea la UE R. Moldova și Ucrainei. Totodată, un apel în vederea susținerii acestei decizii, a fost făcut de președintele Consiliului European, Charles Michel și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Totodată, Parlamentul European se va convoca într-o sesiune plenară joi, 23 iunie, unde ar putea să voteze o nouă rezoluție în sprijinul acordării statutului de candidat la aderare la UE R. Moldova și Ucrainei, cu excepția cel mai probabil a Georgiei, după ce Comisia Europeană a recomandat acest lucru. În rezultat, la Tbilisi a avut loc o manifestație la care zeci de mii de georgieni au solicitat aderarea la Uniunea Europeană.
Anterior, a existat o îndoială cu privire la o asemenea decizie după ce Ungaria a anunțat că va accepta acordarea statutului de candidat la aderare Ucrainei și R. Moldova, doar la pachet cu Bosnia și Georgia. Ulterior, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că Ungaria va accepta acordarea statutului de candidat pentru Ucraina.
Amintim că, Ucraina a depus cererea de aderare la UE la 28 februarie 2022. La 1 martie, Parlamentul European a votat o rezoluție prin care a solicitat ca UE să acorde Ucrainei statutul de țară candidate la UE. Atât Georgia, cât și Republica Moldova au depus cererea de aderare la UE la 3 martie 2022.
Vezi și aceste știri

Statutul de candidat la aderare la UE pentru R. Moldova și Ucraina: Un gest simbolic, dar plin de provocări

Republica Moldova și Ucraina ar urma să primească statutul de candidat la aderarea la UE, arată proiectul declarației Consiliului European
