Tare-i greu să scapi de ei. Paraziții intestinali la copii! Mult mai periculoși decât am putea crede (VIDEO)

Tare-i greu să scapi de ei. Paraziții intestinali la copii! Mult mai periculoși decât am putea crede (VIDEO)

Paraziții intestinal, numiți popular limbrici, afectează sănătatea copiilor, le slăbesc imunitatea și îi fac mult mai sensibili la diverse boli. Medicii pediatri atenționează părinții să respecte mult mai riguros regulile de igienă a copiilor pentru a minimaliza riscul infestării cu paraziți. Despre manifestările clinice ale paraziților, cele mai frecvente tipuri de helminți, dar și despre măsurile de prevenire a parazitozelor, aflați din interviul acordat de către Iurie Petriciuc, medic pediatru Clinica Sante Ungheni.

Care sunt cele mai frecvente tipuri de helminți la copii?

Cele mai frecvente tipuri de helminți la copii, sunt: enterobioza, ascaridoza, liamblioza și toxocaroza. Cei mai afectați sunt în special copiii care merg în colectivitate: grădiniță/școală. Motivul numărul unu rămâne a fi lipsă spălării mâinilor, sau spălatul necorespunzător. De aici și denumirea parazitozelor:  „Boala mâinilor murdare”.

Publicitate

[[-

https://agora.md/videoframe/?vid=8746

Simptomele sunt multiple, și de multe ori pot fi confundate cu alte patologii. Specific parazitozelor sunt acele mâncărimi în zona anusului și a vaginului. Însă, este important ca fiecare părinte să cunoască faptul că  iritabilitatea și insomnia tot ar putea fi semne ale unei infestări cu paraziți. Ei deranjează mult copiii și este firesc ca aceștia să prezinte astfel de simptome. Uneori copilul poate spune că îl doare burtica, un simptom care, fiind ignorat, poate agrava mult starea copilului, deoarece paraziții se pot face ghem în intestinul copilului și cauzează blocarea acestuia, așa numitele obstrucții intestinale, fenomen care poate provoca voma. Viermii care „călătoresc” spre vezica biliară se pot opri în ducturile biliare, blocându-le și infectând ficatul, pancreasul sau ambele.

Dacă larvele ajung în plămâni, acestea pot cauza pneumonii (inflamație alergică a plămânilor), tuse și respirație șuierătoare. Uneori, în cazul infectării masive, viermii pot ieși prin anus, gură sau nas.

Parazitozele pot fi confundate cu alte boli? Care sunt simptomele care ne pot duce în eroare?

Uneori tusea uscată, de durată, este tratată de parinți incorect, administrindu-se preparate antitusive și uneori chiar și antibiotic, ce nu este corect. În acest caz ne vine în ajutor numai examenul de laborator cere ne poate determina cauza tusei uscate.

Un număr mare de efecte secundare cauzate de invaziile helmintice presupun consultul la mai  mulți medici specialiști: pediatru, infecționist, pulmonolog, alergolog, imunolog etc. În cazul prezenței chiar a unuia sau mai multor simptome descrise mai sus, este necesar să se efectueze unele examinări suplimentare de laborator.

Prin analiza generală a sângelui, există și posibilitatea de a determina prezența invaziei în organism. Faza acută duce la o schimbare în compoziția hemoleucogramei. Uneori depistăm o creștere a indicatorilor biochimici ai ficatului, incluzând ALAT, ASAT, bilirubina ș.a.

Testele de laborator  ajută la identificarea problemei. Acestea includ:

1.     Antigen Giarbia -ELISA

2.     Examen coproparazitologic

3.     Anticorpi anti-Ascaris lumbricoides IgG

4.     Anticorpi Toxocara canis IgG

5.     Anticorpi Giardia IgG

Măsuri de prevenire: 

Pe perioada pandemiei, când erau impuse reguli stricte pentru prevenția răspândirii infecției, am remarcat o scădere a numărului copiilor afectați de tot felul de infecții, inclusiv parazitoze. Spalatul regulat pe mâini s-a făcut simțit, în sensul pozitiv. Acum însă atestăm o creștere a cazurilor copiilor diagnosticați cu parazitoze. Igiena și dezinfecția regulată rămân a fi regulile de bază pentru prevenție. Vă dau și un exemplu. Ouăle de oxiuri se fixează pe diferite suprafețe, precum cea a toaletei, jucării, pleduri sau lenjerie de pat pentru două săptămâni. Deci e clar că dezinfectarea suprafețelor, spălarea regulată a  jucăriilor și schimbarea lenjeriei de pat este foarte importantă pentru a nu expune riscului de infestare cu paraziți a copilului.

În rutina zilnică a celui mic trebuie să fie incluse în mod obligatoriu: spălarea zonei intime (în special dimineața), spălarea corespunzătoare a mâinilor astfel încât să nu rămână pic de murdărie sub unghii unde pot fi și ouă de helminți și, bineînțeles să i se explice celui mic de ce este periculos pentru el să roadă unghiile.

Reinfectarea cu ascaride este foarte probabilă. Astfel, ai grijă să limitezi contactul copilului cu solul, în special a celui contaminat cu fecale umane,animale și să îl înveți regulile de igienă – spălatul mâinilor, tăierea unghiilor și evitarea punerii în gură a mâinilor murdare. În plus, asigură-te că speli bine fructele și legumele înainte de consum.

Câteva sfaturi privitor la profilaxia și tratamentul parazitozelor:

Ca medic pediatru eu nu recomand de a face profilaxia parazitozelor și va explic de ce. Fiecare tip de helminți are nevoie de tratament separat. Din acest motiv este important să fie identificat prin teste de laborator tipul de paraziți din organismul copilului. Privitor la tratament va propun cunsultația unui specialist pediatru, pentru stabilirea unui diagnostic corect și recomandarea unui tratament eficient.

Clinica Sante a lansat campania de informare „Zece pentru SĂNĂTATE”. Astfel, medicii Clinicii Sante, în cadrul interviurilor realizate de reporterii AGORA, vor răspunde la întrebările care „dor” cel mai mult. Dacă ai și tu o întrebare la medicii Clinicii Sante o poți expedia pe [email protected] Să aveți o sănătate de nota 10!

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal