Raportul privind executarea bugetului de stat pentru anul 2021, precum și Raportul auditului financiar al Curții de Conturi asupra Raportului Guvernului privind executarea bugetului de stat pe anul 2021 au fost dezbătute în plenul Legislativului.
Potrivit raportului, prezentat de ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, în anul 2021, bugetul de stat a fost executat la capitolul veniturilor în sumă de 49,3 miliarde de lei, cu 7,7% mai mult față de prevederi.
La capitolul cheltuielilor bugetul de stat a fost executat în volum de 54,1 miliarde de lei, cu 6,1% mai puțin față de prevederile anuale. Respectiv, deficitul bugetar a însumat 4,7 miliarde de lei. Legea bugetului de stat pentru anul 2021 a fost modificată de trei ori, pe parcursul anului trecut, cu scopul de a atenua consecințele pandemiei de COVID-19 și cele provocate de criza energetică.
Membrul Curții de Conturi, Petru Rotaru, a dat citire rezultatelor auditului efectuat de Curtea de Conturi, potrivit cărora Raportul Guvernului, sub toate aspectele semnificative, oferă o imagine corectă privind executarea de casă a bugetului de stat în anul 2021, în conformitate cu normele cadrului de raportare.
Raportul conține informația privind surse de finanțare a deficitului, datoria de stat și soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetului de stat.
Conform datelor Raportului privind executarea bugetului de stat în anul 2021, compartimentul Venituri a fost realizat la nivel de 107,7 la sută față de prevederile anuale şi cel de Cheltuieli — la nivel de 93,9 la sută.
Comparativ cu anul 2020, veniturile bugetului de stat s-au majorat cu 28,3 %, ca urmare a relansării economiei după criza economică din anul precedent. Ponderea veniturilor bugetului de stat în bugetul public național a constituit 63,8%, iar ca pondere în PIB acestea au constituit 20,4 la sută.
Față de anul 2020, ponderea veniturilor bugetului de stat in bugetul public național s-a majorat cu 2,3 p.p, iar ponderea în PIB - cu 1,1 puncte procentuale.
În structura veniturilor bugetului de stat pe anul 2021, partea preponderentă - 90,1% constituie încasările de la impozite şi taxe. Încasările respective s-au majorat cu 24,4 la sută față de anul 2020.
Din cheltuielile bugetului de stat realizate în anul 2021, circa 42,4% reprezintă cheltuielile pentru programe și servicii finanțate de la bugetul de stat, iar reprezintă transferurile către alte bugete.
Execuția bugetului de stat la situația din 31 decembrie 2021 s-a încheiat eu un sold bugetar (deficit) in sumă de 4,7 miliarde de lei. Comparativ cu anul 2020, soldul bugetar s-a diminuat de 2,4 ori.
Vezi și aceste știri

Bugetul de stat pentru 2022, votat în lectura a doua, după trei ore de amendamente din partea opoziției

Starea de urgență în sectorul energetic impune modificări la bugetul de stat. 210 mil. de lei vor fi cheltuite pentru compensații la gaz și căldură
