*Acest material este sponsorizat

Silvia Feraru: Cum e să fii mediator comunitar și cu ce prejudecăți se ciocnesc romii?

Silvia Feraru: Cum e să fii mediator comunitar și cu ce prejudecăți se ciocnesc romii?

Populația romă constituie cea mai numeroasă minoritate etnică din Europa și reprezintă, de secole, o parte integrantă a societății europene. Din cauza șomajului cu un nivel ridicat în Republica Moldova, mulți moldoveni luptă să obțină un venit constant. Găsirea unui loc de muncă este deosebit de dificilă în special pentru minoritățile etnice, cum ar fi romii, mulți dintre aceștia fiind expuși riscului de a cădea în sărăcie. Problema este dublă: pe de o parte, angajatorii au percepții negative asupra romilor, iar pe de altă parte, romii au un nivel scăzut de educație și nu pot aspira la locuri de muncă bine plătite.

Din aceste motive, pentru a susține și a încuraja romii să se încadreze în câmpul muncii, cu sprijinul cu sprijinul proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice” (MEPA), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) au fost instruiți mai mulți mediatori care ajută comunitățile de romi să găsească un loc de muncă sau să-și înceapă propria afacere. Astăzi faceți cunoștință cu Silvia Feraru, care este în funcția de mediator comunitar de 8 ani și reprezintă un exemplu demn de urmat, ajutând romii să se încadreze în societate.

Care este rolul unui mediator comunitar?

Mediatorul comunitar îndeplineşte o sarcină importantă în consolidarea comunităţii rome prin asigurarea unui echilibru în cooperarea dintre instituţiile statului şi comunitate, facilitând comunicarea şi colaborarea dintre aceştia. Astfel, rolul mediatorului comunitar este de a facilita și a asigura accesul echitabil a persoanelor de etnie romă la serviciile publice, în domeniul educației, facilitarea angajării persoanelor în câmpul muncii, integrarea acestora în domeniul sănătății, documentar, a protecției sociale și altele.”

Ce probleme întâmpină romii în societate? 

„Romii sunt un popor specific conservator, cu tradiții specifice. Principalele probleme cu care se confruntă romii din Republica Moldova sunt accesul la serviciile de sănătate de calitate, la sistemul de învățământ și accesul la locuri de muncă bine remunerate.”

Prin ce a contribuit GIZ-ul la formarea d-stră ca mediator?

Cu ajutorul GIZ Moldova și a proiectului MEPA  am fost abilitată și am tins spre perfecțiune, corectitudine și responsabilitate profesională. Pentru mine implicarea în proiecte este o nouă treaptă spre sublimitate. Cu ajutorul GIZ, am primit instruire și inspirație cu privire la modul de abordare a diferitor probleme. De exemplu, am învățat cum să ne prezentăm potențialilor angajatori. Am transmis apoi aceste cunoștințe chiar și celor mai îndepărtate sate și comunități. Cu sprijinul proiectului, ne-am legat de mai multe instituții publice, iar acestea continuă să ne ofere sprijin.”

Datorită mediatorilor comunitari și a instruirii GIZ Moldova, o bună parte a populației rome a început să se integreze în societate și să activeze în diferite domenii. Ce ne puteți spune despre încadrarea în câmpul muncii a romilor din localitatea d-stră?

O parte din bărbații romi din satul Cărpineni s-au angajat oficial, în domeniul lor de activitate cum ar fi tinicheajul, în companii din domeniul construcției. Ei au înțeles că lucrând oficial vor avea o protecție socială la bătrînețe. Totodată, o parte din părinți își încurajează copiii să meargă la studii și să însușească o profesie, de explemplu prin inermediul învățămîntului dual.

Ce ați reușit să faceți cu ajutorul acestui proiect?

„În cadrul proiectului am abilitat romii din 9 localități în domeniul antreprenorial. Datorită instruirilor primite, unii din ei și-au înregistrat oficial domeniul de activitate, pentru a avea propria afacere și posibilitatea de a angaja alți cetățeni de etnie romă într-un mediul plăcut lor. ezvoltându-și propria afacere, ei capătă încredere și incluziune socială”, spune mediatoarea.

Silvia afirmă că comunitatea de romi este foarte închisă, iar ea a încercat să schimbe viziunea oamenilor prin atragerea unor investiții, în dezvoltarea comunității.

Care au fost punctele cheie ale proiectului care v-au ajutat să contribuiți la încadrarea romilor în societate?

„Proiectul a oferit suport în angajarea a 22 de mediatori comunitari, iar aceste persoane se implică enorm în facilitarea accesului persoanelor de etnie romă la serviciile statului.”

Găsirea unui loc de muncă este deosebit de dificilă pentru minoritățile etnice, mulți dintre aceștia fiind expuși riscului de a cădea în sărăcie. Cum ați făcut față tuturor impedimentelor? 

„Romii care și-au dorit o schimbare, au mers la studii și s-au încadrat în câmpul muncii, având un venit stabil pentru viața de zi cu zi. Cu o mare parte a romilor încă lucrăm, încercăm să valorificăm frumosul tradițional, pe de altă parte să promovăm necesitatea educației și participarea lor în viața publică.”

Prin serviciul mediatorilor comunitari, Guvernul Republicii Moldova are posibilitatea să soluționeze problema romilor sub aspectul sănătății, în domeniul educației și în domeniul asistenței sociale, și a muncii. Cu ce reușite vă puteți lăuda d-stră în această privință?

„În majoritatea comunităţilor unde activează mentorii rezultatele sunt vizibile, în primul rând, în domeniul educaţiei. Absolut toţi copiii frecventează şcoala, chiar şi grădiniţa. Până la apariţia mediatorilor nici un copil nu mergea la grădiniţă. Acum ei sunt implicaţi inclusiv în activităţi extraşcolare. Datorită prezenţei mediatorilor comunitari situația s-a schimbat spre bine. Avem rezultate şi în domeniul sănătăţii. Copiii sunt vaccinaţi, sunt luaţi în evidenţa medicilor de familie. Multe familii social vulnerabile, care nu puteau să acceseze ajutorul social oferit de stat, au fost ajutate de mediatori să-şi soluţioneze problemele birocratice şi acum primesc ajutorul de întreținere.

Mediatorii comunitari sunt acele persoane care oferă încredere, atât romilor, cât și altor persoane, care de nenumărate ori apelează la serviciile noastre. Însă, vreau  să menționez că atâta timp cât nu va exista o memorie instituțională privind problematica romilor, nici Guvernul R.M., nici mediatorii nu vor putea schimba lucrurile cu mult spre bine. De aceea, consider că este foarte important ca în R.M. trebuie să fie instituit Biroul pentru relații cu populația de etnie Romă, care va asigura misiunea de coordonare a Guvernului în domeniul implementării politicilor intersectoriale rome.”

Funcția de mediator comunitar a fost instituționalizată de Guvernul Republicii Moldova în anul 2013, iar reprezentanții autorităților locale din 44 de comunități în care locuiesc mai mult de 150 de persoane de etnie romă au avut responsabilitatea să angajeze 48 de mediatori comunitari. În prezent în țară activează 69 angajați naționali și 11 internaționali, precum și 1 expert integrat.

*Silvia Feraru este una dintre beneficiarii proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice” (MEPA), implementat de către GIZ Moldova, cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

P.

Vezi și aceste știri
FOTO. Cum trăiesc romii din Moldova. Un proiect inedit semnat de un fotograf italian

FOTO. Cum trăiesc romii din Moldova. Un proiect inedit semnat de un fotograf italian

Romii vor să aibă o monedă virtuală proprie. Cum a denumit-o

Romii vor să aibă o monedă virtuală proprie. Cum a denumit-o

Educația din Moldova va fi susținută de un grant de 5 milioane de dolari. Pe ce vor fi cheltuiți banii

Educația din Moldova va fi susținută de un grant de 5 milioane de dolari. Pe ce vor fi cheltuiți banii

Advertoriale
Cât de bine îți cunoști vecinii de cartier? Trage un ochi în culisele Kvartals

Cât de bine îți cunoști vecinii de cartier? Trage un ochi în culisele Kvartals

JUMP acum şi începe-ți cariera IT cu Orange Systems

JUMP acum şi începe-ți cariera IT cu Orange Systems

Impactul costurilor ascunse în selectarea furnizorului de igienă

Impactul costurilor ascunse în selectarea furnizorului de igienă

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Școala din Moldova, între paragină și elită. Exemplul a două școli din r. Orhei, unde unii elevi beneficiază de condiții de top, iar alții nu au nici măcar WC în bloc (VIDEO)
 • 2
  Dumitru Robu crede că sunt șanse ca Ilan Șor să fie extrădat. Ce se întâmplă cu dosarele în care figurează Plahotniuc, Platon și Andronache
 • 3
  Andrei Spînu: Am semnat Acordul de liberalizare temporară a transportului de mărfuri cu Uniunea Europeană
 • 4
  144 de soldați ucraineni, dintre care 95 de apărători din Azovstal, au fost eliberați într-un schimb de prizonieri (FOTO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.