Peste jumătate din abaterile constatate de ANI vizează primari și consilieri locali, arată datele unui raport CRJM

Peste jumătate din abaterile constatate de ANI vizează primari și consilieri locali, arată datele unui raport CRJM

Cele mai multe abateri constatate de Autoritatea Națională de Integritate sunt în cazul primarilor și consilierilor locali – 50%, în timp ce deputații, miniștrii, procurorii și judecătorii se regăsesc în doar 6% din actele emise de inspectorii de integritate. Datele au fost prezentate în cadrul unui raport realizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).

Începând cu toamna anului 2018 și până în martie 2022, CRJM a analizat 873 de acte ale Autorității Naționale de Integritate (ANI). Mai mult de jumătate dintre acestea se referă la încălcarea regimului de integritate. Cel mai des, a fost constatată existența conflictelor de interese – 308 acte și a incompatibilității de funcții – 152 de acte.

Potrivit raportului prezentat în cadrul unui eveniment public, 26% din controalele efectuate în perioada de referință (230 de acte) se referă la regimul averilor și intereselor personale. Dintre acestea, doar în cazul a 3% (25 de acte) a fost constatată o diferență substanțială între veniturile obținute și averea deținută, iar 2% (15 acte) se referă la declararea neconformă a averii.

Totodată, cele mai multe abateri au fost constatate de ANI în cazul primarilor și consilierilor locali – 50%, în timp ce deputații, miniștrii, procurorii și judecătorii se regăsesc în doar 6% din actele emise de inspectorii de integritate.

„Ponderea atât de mică a funcționarilor de rang înalt poate fi explicată cu greu prin numărul redus al acestora. Mai degrabă, este vorba de faptul că activitatea ANI a fost până acum influențată considerabil de sesizările primite, dar și de faptul că majoritatea controalelor se refereau la conflictele de interese, care ar fi fost comise mai des de autoritățile locale”, a declarat Daniel Goinic, unul din autorii studiului.

În cadrul cercetării s-a mai constatat că 30% din toate actele de constatare au fost emise de doar trei din cei 20 de inspectori de integritate. Această discrepanță ar putea sugera că, în pofida sistemului automatizat e-Integritate, în cadrul ANI există probleme în ceea ce privește distribuirea aleatorie a cauzelor sau o diferență considerabilă între randamentul unor inspectori.

Din textele actelor emise de ANI este complicat de identificat dacă inspectorii de integritate au o practică uniformă în efectuarea controalelor averii. În unele acte sunt tabele cu rulajul mijloacelor bănești din conturile bancare ale subiectului, iar în alte acte asemenea date și motivarea inspectorului lipsesc.

Participând la evenimentul de prezentare a studiului, reprezentanții ANI au recunoscut majoritatea problemelor identificate de autori, menționând că unele dintre acestea au fost deja remediate.

„Recent a fost prezentat și raportul de activitate al ANI pentru anul 2021, unde, de asemenea, una dintre problemele identificate a fost emiterea, de către inspectorii de integritate, a soluțiilor diferite în spețe similare. Sperăm ca practica acumulată până în prezent, dar și recomandările din cadrul acestui studiu să contribuie la eliminarea problemei respective”, a subliniat Lilian Chișca, vicepreședintele ANI.

În cadrul cercetării CRJM, au fost analizate toate hotărârile Curții Supreme de Justiție (CSJ) adoptate în perioada 1 iulie 2018 – 1 martie 2022, precum și soluțiile date de instanțele de apel și fond, în dosare ce vizează contestarea actelor ANI.

 „Cercetarea nu își propune să constate care ar fi trebuit să fie soluția corectă în hotărârile examinate. A fost analizat doar în ce măsură soluțiile instanțelor judecătorești sunt uniforme între ele prin prisma motivării hotărârilor judecătorești adoptate în aceste cauze”, a declarat președintele CRJM, Vladislav Gribincea.

Timp de 44 de luni, niciun dosar privind nedeclararea averii nu a ajuns la CSJ. Acest fapt sugerează că procesul de examinare a acestor tipuri de încălcări este anevoios sau că unele soluții pe caz se tergiversează. Analiza nu a constatat divergențe serioase în cauzele cu privire la conflictele de interese și a incompatibilităților.

Una din constatările autorilor este că actele ANI au fost anulate cu precădere în cazul demnitarilor de rang înalt. În cazul acestora, au fost anulate patru din cinci acte ale ANI, iar în cazul altor funcționari au fost anulate doar nouă din 26 de acte emise de ANI. 

La fel, patru acte de constatare au fost anulate pentru omiterea termenului de emitere a acestora, stabilit în Codul Administrativ. În mod surprinzător, două acte ale ANI au fost anulate deoarece nu au fost „contrasemnate” de conducerea ANI. O asemenea practică de invalidare ar crea premise pentru anularea majorității actelor emise de ANI.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Mai mulți funcționari din cadrul MAI, în vizorul inspectorilor de integritate. Încălcările depistate

Mai mulți funcționari din cadrul MAI, în vizorul inspectorilor de integritate. Încălcările depistate

Ministerul Justiției a selectat un nou membru în Consiliul de Integritate din partea societății civile

Ministerul Justiției a selectat un nou membru în Consiliul de Integritate din partea societății civile

Activitatea Consiliului de Integritate al ANI din ultimii cinci ani, marcată de „disensiuni și lipsă de cooperare”, arată o analiză a CRJM

Activitatea Consiliului de Integritate al ANI din ultimii cinci ani, marcată de „disensiuni și lipsă de cooperare”, arată o analiză a CRJM

Advertoriale
La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

Pregătește-te pentru nou an de studiu cu METRO! Ce colecții tematice de rechizite poți să găsești la METRO (FOTO)

Pregătește-te pentru nou an de studiu cu METRO! Ce colecții tematice de rechizite poți să găsești la METRO (FOTO)

Maib a lansat al doilea val de echipe agile WoW: cele două orchestre și șapte banduri continuă transformările

Maib a lansat al doilea val de echipe agile WoW: cele două orchestre și șapte banduri continuă transformările

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
  DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Agenția pentru Supraveghere Tehnică a examinat șantierul inundat din Calea Orheiului și a constat că există pericol de a fi afectate construcțiile existente din preajmă
 • 2
  Prețul motorinei mai mare decât cel al benzinei. Cât vor costa mâine carburanții
 • 3
  După ploaie vom juca tenis în galoși? Epopeea polistirenului din subterane, urmată de instalarea unor mese de joc direct în pământ. Ce spune Primăria
 • 4
  Cererea de chemare în judecată depusă de liderul PACE Gheorghe Cavcaliuc împotriva mai multor instituții media, printre care și AGORA a fost scoasă de pe rol. Decizia, emisă de Judecătoria Chișinău (DOC)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.