Comisia Europeană dorește să reducă cu 50% utilizarea pesticidelor chimice până în 2030, ca parte a planului său privind durabilitatea și biodiversitatea. Astfel, Uniunea Europeană ar urma să facă sistemele alimentare mai sănătoase și mai prietenoase cu mediul, transmite Euronews.
Cu toate acestea, Comisia a precizat că nu dorește să interzică în mod categoric utilizarea pesticidelor chimice, în pofida faptului că obiectivul propus de 50% ar fi obligatoriu din punct de vedere juridic pentru statele membre.
Totuși, mai multe guverne se opun deja noilor propuneri, iar eurodeputatul italian Herbert Dorfmann a declarat pentru Euronews că momentul este nepotrivit, având în vedere actuala criză alimentară.
„Momentul este complet nepotrivit pentru a face această propunere, deoarece ne aflăm într-un moment în care este nevoie de alimente în Europa”, a declarat Dorfmann. „Ne aflăm din nou într-o dezbatere privind securitatea alimentară în Europa și a propune acum aceste două regulamente este pur și simplu nepotrivit”.
Politicienii verzi din Parlamentul European nu sunt însă de acord cu această apreciere.
Europarlamentarul Pär Holmgren a declarat că UE trebuie să stabilească o dată pentru încetarea completă a utilizării pesticidelor chimice.
„Când vine vorba de pesticide, avem cu adevărat nevoie de o dată de sfârșit complet", a declarat eurodeputatul ecologist pentru Euronews. "Într-o bună zi va trebui să înțelegem prăpastia uriașă dintre sustenabilitate și nesustenabilitate. Și atâta timp cât vom continua să folosim pesticide pe termen lung, vom avea mai multe probleme decât puținele beneficii pe care le avem și mai ales le-am avut de pe urma acestui tip de agricultură”.
Dacă inițiativa va fi acceptată, statele membre vor trebui să prezinte rapoarte periodice privind progresele înregistrate în cadrul noului regim. De asemenea, fondurile UE ar fi disponibile în următorii cinci ani pentru a acoperi costul oricăror noi cerințe.