Medvedev, critici dure și amenințări pentru R. Moldova după obținerea statutului de țară candidat. Ucraina anunță că sprijină Chișinăul

Medvedev, critici dure și amenințări pentru R. Moldova după obținerea statutului de țară candidat. Ucraina anunță că sprijină Chișinăul

„În Transnistria trăiesc circa 200.000 de cetățeni ruși”, este avertismentul dat de vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev în replică la obținerea de către R. Moldova a statutului de țară candidat la aderare la UE și anunțul că s-ar putea alătura sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei. În replică, ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba anunță că țara sa sprijină R. Moldova.

„Moldova a ajuns la o coadă lungă pentru aderarea la UE ,care se întinde pe zeci de ani. Mult noroc! Dar politicienii lor vor asta mai repede. Prin urmare, au o altă modalitate de a obține aderarea la UE, care este mult mai relevantă: crearea unei noi Românii Mari”, a declarat oficialul rus.

Medvedev s-a referit în special la prima ședință comună a Parlamentelor R. Moldova și României, desfășurate la Chișinău în data de 18 iunie, menționând în special hora întinsă de parlamentarii din cele două țări despre care a afirmat că „pare foarte amuzant. Dar consecințele pot fi mai puțin amuzante”.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse afirmă că oficialii de la București ar fi „incitați de integratorii de la Bruxelles” să aplice ideea de a „recrea proiectul României Mari, îngropată de Armata Roșie în timpul Marelui Război Patriotic”.

„Recent, ei intensifică deschis eforturile de a identifica diferite formate pentru a prelua „legal” Moldova. Mai mult, din partea Bucureștiului nici nu vorbim de unirea „popoarelor frățești” într-un fel de entitate de tip statal, deoarece autoritățile române percep cu aroganță teritoriul dintre Nistru și Prut drept provincia lor „separată temporar”, afirmă Medvedev.

Acesta susține că mai mult de jumătate din populație respinge ideea unirii iar în Transnistria, steagul României este asociat cu „durerea și suferința din timpul Marelui Război Patriotic”. Mai mult, acesta susține că are loc „devalorizare statalității moldovenești” după „tipare ucrainene”.

„A fost adoptată o lege urâtă care interzice panglica Sf. Gheorghe, ce simbolizează victoria asupra nazismului, mass-media rusă este eradicată, liderii opoziției sunt aruncați în spatele gratiilor sub pretexte exagerate”, a scris Medvedev pe canalul său de Telegram.

Fostul șef de stat al Rusiei acuză politicienii moldoveni de trădare și de faptul că ar acționa „după rețetele curatorilor europeni și de peste mări”, dând drept exemplu faptul că președinta R. Moldova, Maia Sandu deține și cetățenia României. Mai mult, în opinia acestuia, prin statutul de candidat la aderare la UE, locuitorii Moldovei ar urma să primească doar „prețuri mari”, să fie lipsiți de resursele energetice în caz că se alătură sancțiunilor și „pierderea definitivă a pieței ruse”.

Pe final, fostul președinte al Rusiei avertizează că în cazul „Anschluss-ului Moldovei de către România, trebuie avut în vedere că în Transnistria trăiesc circa 220 de mii de cetățeni ruși”.

Ucraina anunță că sprijină Moldova

„Suntem alături de poporul și guvernul Moldovei prietene pe fondul amenințărilor recente care vin de la Moscova. Tot ce a mai rămas Rusiei este doar să scuipe amenințări la adresa altor state după decenii de politici eșuate, bazate pe agresiune, constrângere și lipsă de respect. Acest lucru arată doar slăbiciunea Rusiei”, a scris Kuleba pe Twitter.

AGORA amintește că Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Despre aceasta a anunțat președintele Consiliul European, Charles Michel. Țările membre au ajuns la un consens privind acest subiect. Georgia nu a primit acest statut, iar liderii europeni au declarat că UE este pregătită să-l acorde după ce Georgia își va rezolva problemele prioritare.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.