Partidul președintelui francez Emmanuel Macron dorește să înscrie dreptul la avort în Constituția Franței

Partidul președintelui francez Emmanuel Macron dorește să înscrie dreptul la avort în Constituția Franței

Partidul președintelui francez Emmanuel Macron dorește să înscrie dreptul la avort în Constituția Franței, după ce Curtea Supremă a SUA a anulat precedentul Roe v. Wade, lăsând la discreția statelor deciziile privind accesul femeilor la avort. În același timp, extrema dreaptă franceză se împotrivește unei asemenea inițiative, transmite Digi24.

Aurore Bergé, liderul grupului parlamentar francez Renaissance, a anunţat sâmbătă depunerea unui proiect de lege în acest sens, după anularea dreptul la avort în SUA, transmite France 24.

De asemenea, Uniunea Populară Ecologică şi Socială franceză condusă de Jean-Luc Mélenchon (NUPES) a anunţat că vrea să discute luni despre un proiect de lege în acest sens.

Publicitate

„Guvernul va sprijini ferm acest proiect de lege. Pentru toate femeile, pentru drepturile omului, trebuie să gravam această realizare în piatră. Parlamentul trebuie să susţină larg acest text”, a scris Elisabeth Borne pe twitter, într-un mesaj care a însoțit declarația lui Bergé.

Aurore Bergé a denunţat, la France Inter, decizia din SUA, catalogând-o drept „catastrofală pentru femei în lume”. „O femeie moare la fiecare nouă minute pentru că a fost prost practicat un avort, în mod nesigur”, a subliniat aceasta.

„Asta ne îndeamnă, în Franţa, să dăm dispoziţii să nu ne trezim mâine cu eventuale răsturnări. Acesta este motivul pentru care, începând de astăzi, împreună cu grupul meu politic, vom prezenta o propunere de lege constituțională care să includă dreptul la avort în Constituția noastră”, a îndemnat fosta membră a partidului Les Republicains.

Aurore Bergé a apărat, în urmă cu câteva luni, o prelungire în Franţa a termenului legal al avortului, adoptat la sfârşitul legislaturii precedente.

Întrebată dacă se teme de o punere în discuţie a avortului în Franţa, ea a răspuns că „din nefericire nimic nu este imposibil, iar drepturile femeii sunt fragile şi sunt puse mereu în discuţie”.

Extrema dreaptă se opune avortului

Arărând cu degetul spre noii deputaţi din cadrul partidului de extremă dreaptă condus de Marine Le Pen, Aurore Bergé a transmis că aceștia sunt „opozanţii aprigi ai accesului femeilor la avort”.

Deputata franceză a mai spus că „nu trebuie să ne asumăm niciun risc în acest domeniu şi este necesar să securizăm acest drept”.

Partidul lui Marine Le Pen a fost mult timp un oponent radical al avortului. În 2011, Marine Le Pen şi-a reiterat dorinţa ca avorturile să nu fie decontate, iar apoi a îndemnat la menţinerea situaţiei, prezentându-se în acelaşi timp drept cea mai mare apărătoare a drepturilor femeilor.

Proiectul de lege al lui Aurore Bergé prevede că „nimeni nu poate fi privat de dreptul la întreruperea voită a sarcinii”.

Aurore Bergé a mai spus că „nu schimbăm Constituţia aşa cum schimbăm legea”, aşadar „aceasta este o garanţie pe care trebuie să o dăm femeilor”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal