Duminică, 26 iunie, a început summit-ul G7, în sudul Germaniei. Până la această oră, președintele SUA Joe Biden a avut deja o întâlnire cu cancelarul german Olaf Scholz cărui i-a mulțumit pentru „leadership-ul” său asupra răspunsului la criza legată de Ucraina. Iar țara aflată în război a cerut duminică mai multe arme şi sancțiuni contra Moscovei de la țările G7, reunite în summit, notează Agerpres.ro.
Preşedintele SUA Joe Biden a avut o întâlnire cu cancelarul german Olaf Scholz pentru o discuție bilaterală înaintea unui summit de trei zile al G7, grupul celor şapte bogate democraţii, duminică în Bavaria, din sud-estul Germaniei.
Biden a spus că preşedintele rus Vladimir Putin se aştepta ca Occidentul „să se divizeze” după invazia sa în Ucraina: „Vreau să vă feliciti. Putin miza de la început ca, cumva, NATO şi G7 să se divizeze, dar nu s-a întâmplat şi nu se va întâmpla aşa ceva”, a spus liderul din SUA. NATO trebuie „să rămână unită” împotriva agresiunii ruse în Ucraina, a adăugat Joe Biden, citat de France Presse, înaintea discuţiilor cu cancelarul german Olaf Scholz.
La rândul său, în cadrul reuniunii G7, Ucraina a cerut mai mult ajutor de la marele puteri ale lumii, în urma unei lovituri aeriene a Rusiei mai devreme în timpul dimineții asupra unui complex rezidențial din apropierea centrului Kievului.
„Summitul G7 trebuie să răspundă cu mai multe sancțiuni împotriva Rusiei şi mai multe arme pentru Ucraina”, a scris pe Twitter Dmitro Kuleba, şeful diplomaţiei ucrainene, chemând de asemenea la „înfrângerea imperialismul bolnav” rus.
„Acest copil ucrainean de șapte ani (n.r. unul dintre copii salvați de sub dărâmături) dormea liniștit la Kiev până când o rachetă rusească de croazieră i-a aruncat casa în aer. Şi multe altele în Ucraina sunt lovite. Summitul G7 trebuie să răspundă cu mai multe sancțiuni împotriva Rusiei şi mai multe arme grele pentru Ucraina”, a declarat Kuleba în postarea pe Twitter.
Menționăm că și premierul britanic Boris Johnsona avut un discurs la începutul summitului G7.
Liderii mondiali trebuie să recunoască prețul sprijinirii Ucrainei, inclusiv creșterea costurilor energiei și alimentelor, dar trebuie, de asemenea, să recunoască că prețul pentru a permite Rusiei să câștige ar fi mult mai mare, a declarat Johnson, citat de Reuters.
Johnson a spus duminică că Occidentul trebuie să-și mențină unitatea în fața agresiunii Moscovei.
„Pentru a proteja acea unitate, pentru a o face să funcționeze, trebuie să avem discuții cu adevărat sincere despre implicațiile a ceea ce se întâmplă, presiunile pe care le resimt prietenii și partenerii individuali”, a spus liderul guvernului britanic.
„Dar prețul de a da înapoi, prețul de a permite lui Putin să reușească, să ocupe părți uriașe din Ucraina, să continue cu programul său de cucerire, acest preț va fi mult, mult mai mare. Toată lumea de aici înțelege asta”, a mai spus Boris Johnson.
Amintim că duminică este prima zi a summitului G7 de la Munchen, pe agenda căruia se află războiul dus de Rusia în Ucraina și situația economiei globale. Liderii din Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Italia, Canada şi Japonia se întâlnesc pentru trei zile la în Alpii Bavarezi la Schloss Elmau, notează digi24.ro.
Înainte de startul discuțiilor, guvernul de la Londra și președintele Biden au anunțat că Marea Britanie, Statele Unite, Canada şi Japonia vor interzice importurile de aur rusesc. Totodată, președinta Comisiei Europene a declarat că impactul global negativ al invaziei ruse va fi în centrul discuțiilor de la reuniunea G7.
În plus, Boris Johnson a făcut apel la grupul G7 să nu „abandoneze” Ucraina după mai bine de patru luni de război.
Vezi și aceste știri

Sprijin pentru Ucraina, consolidarea prezenței pe flancul estic și un nou concept strategic. Stoltenberg, despre summitul NATO de la Madrid

Preşedintele Zelenski a acceptat invitaţiile la summiturile G7 şi NATO de la sfârşitul lunii iunie
