
România susține Republica Moldova: Vor fi finanțate 36 de proiecte în valoare de aproximativ un milion de euro
36 de proiecte, în valoare de aproximativ un milion de euro, vor fi implementate în Republica Moldova cu suportul financiar al României. Anunțul a fost făcut în cadrul ceremonia de semnare a contractelor pentru derularea proiectelor selecționate la concursul din acest an de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României.
・
Potrivit lui Adrian Dupu, secretarul de stat al DRRM, beneficiarii proiectelor sunt cetățenii moldoveni.
„La sfârșitul primăverii am aprobat 36 de proiecte în valoare de aproximativ un milion de euro, ceia ce înseamnă peste 20 de milioane de lei moldovenești. Aceste proiecte vor fi implementate de asociații și instituții din Republica Moldova și din România”, susține Adrian Dupu.
Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova finanțează proiecte în cinci domenii: media, cultură, educație, spiritualitate și societatea civilă, iar în acest an sunt finanțate proiecte din toate domeniile enumerate, criteriul de selectare fiind numărul total de beneficiari. Astfel, fiecare leu investit de statul român în Republica Moldova să ajungă la cât mai mulți cetățeni.
„Ne-am concentrat pe proiectele mari, de anvergură, care au un impact major în promovarea istorie, culturii, tradiției românești în Republica Moldova”, subliniază secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.
Unul dintre cele mai mari proiecte este Bookfest, care revine la Chișinău în perioada 31 august- 4 septembrie. Evenimentul se va desfășura sub patronajul președintei Maia Sandu și a președintelui României, Klaus Iohannis. Un alt proiect este legat de Zilele Filmului Românesc, care se va desfășura în această toamnă, festivalul fiind la cea de-a opta ediție.
Printre proiectele finanțate se numără și unul legat de elevii din mediul rural, în care aproximativ 10 mii de elevi din mediul defavorizat vor beneficia de rechizite la început de an școlar. Acest proiect are menirea de a descuraja abandonul școlar și de a oferi o șansă la educație tuturor.
Totodată, reprezentanții Ambasadei României la Chișinău susțin că aceste finanțări au un impact major asupra îmbunătățirii vieții cetățenilor Republicii Moldova, iar România susține cu multă abnegație și cu multă încredere eforturile pe care le are în față țara noastră de acum înainte, mai ales de când a obținut statutul de stat candidat la Uniunea Europeană.
Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova anunță că, în acest an au fost depuse 140 de cereri pentru finanțare.