Declarațiile scandaloase, făcute în adresa R. Moldova de către șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, și vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, după ce țara noastră a primit statutul de candidat pentru aderarea la UE, a determinat Ministerul Afacerilor Externe (MAEIE) de la Chișinău să vină cu o reacție.
Mai exact, Dmitri Medvedev a spus că în țară are loc „devalorizare statalității moldovenești” după „tipare ucrainene”, iar Serghei Lavrov a declarat că R. Moldova încercă să anuleze tot ce e rusesc, la fel ca și Ucraina. Drept răspuns, diplomații de la Chișinău spun că aceste paralele sunt false și că sunt promovate subiecte inexistente.
„Integrarea europeană a țării noastre, care a progresat constant în ultimele decenii, este susținută de majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, culminând în aceste zile cu acordarea statutului de stat candidat pentru aderare prin decizia tuturor statelor membre ale UE, fapt ce deschide o nouă filă în istoria modernă a țării noastre”, se arată într-un comunicat al MAEIE.
În contextul în care Dmitri Medvedev a acuzat Bucureștiul că vrea să creeze o „nouă Românie Mare”, după ședința comună a parlamentarilor din R. Moldova și cei de peste Prut, amenințând că vor fi consecințe pentru țara noastră, dacă va intra în UE, MAEIE a declarat:
„Dialogul moldo-român se dezvoltă în baza parteneriatului strategic pentru integrare europeană a Republicii Moldova. Este bineștiut că România a fost primul stat care a recunoscut independența Republicii Moldova, devenind în prezent principalul partener comercial al țării noastre și un susținător activ al proceselor de transformare europeană a țării noastre. Această relație matură și de încredere reciprocă între două state suverane și cu multe obiective comune este un exemplu în dialogul bilateral”.
Amintim că și Ministerul de Externe al României a venit anterior cu o reacție. Diplomații de la București au declarat că reacția lui Medvedev indică „un mare grad de frustrare” și că decizia UE de a acorda statutul de stat candidat Republicii Moldova este „o decizie corectă”.
De asemenea, președinta Maia Sandu a comentat afirmațiile ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, cu privire la faptul că țara noastră „se anulează tot ce e rusesc”, referindu-se la legea securității informaționale, promulgată recent. Șefa statului a declarat că adoptarea acestui act a fost dictată de necesitatea asigurării unui spațiu informațional obiectiv.
Vezi și aceste știri

Ministerul de Externe al României, după amenințările lui Medvedev în adresa R. Moldova: O retorică falsă a Kremlinului, cu care ne-am obișnuit

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov: Moldova încearcă să anuleze tot ce e rusesc, „la fel ca în Ucraina”
