*Acest material este sponsorizat

Boala „dinților frumoși” sau parodontoza. Ce presupune această maladie?

Boala „dinților frumoși” sau parodontoza. Ce presupune această maladie?
Smile Dent Team

Parodontoza sau boala „dinților frumoși” se numără printre cele mai grave afecțiuni, care poate apărea la nivelul cavității bucale, și care dacă nu este tratată la timp poate să ducă la pierderea dinților. Pentru a înțelege mai bine ce presupune această maladie și cum este tratată de către medicii clinicii Smile Dent Team, în cele ce urmează analizăm cauzele, simptomele, tratamentul, dar și metodele de prevenție ale parodontozei.

Ce este parodontoza?

Pentru început, analizăm termenul de „parodontoză” și aflăm că acesta reprezintă o maladie ce afectează întreg complexul de țesuturi din componența parodonțiului precum: gingiile, ligamentele și osul alveolar. De cele mai multe ori dinții afectați parodontal nu sunt cariați, fiind aparent sănătoși, de unde vine și expresia „boala dinților frumoși”, dar pe care pacientul îi poate pierde dacă nu sunt tratați la timp.

Cauzele apariției parodontozei:

 • Principala cauză a bolii parodontale o reprezintă placa bacteriană și igiena orală precară sau chiar absentă. Placa bacteriană trebuie eliminată zilnic prin periaj, în caz contrar sunt afectate țesuturile de susținere ale dinților.
 • Alți factori ce duc la apariția parodontozei sunt: fumatul ce distruge țesutul gingiilor, modificările hormonale, alimentația nesănătoasă, bolile ce afectează imunitatea, bolile sistemice precum: anemia, diabetul zaharat, leucemia, dar și factorii genetici joacă un rol foarte important pentru copiii ai căror părinți au suferit de parodontoză.
 • Bruxismul la fel este o cauză sau un factor de risc în apariția parodontozei, pentru că în timp, acesta duce la deteriorarea țesutului ce susține dinții.
 • Între stresul cronic și apariția parodontozei există o legătură strânsă, întrucât în această situație, pacientul are un sistem imunitar slăbit.

Consecințele netratării parodontozei:

 • Resorbția osului este prima consecință a parodontozei, care dacă nu se tratează la timp poate duce la pierderea volumului de os.
 • O altă consecință a „bolii dinților frumoși” este retragerea nivelului gingiei în mod uniform în toată cavitatea bucală.
 • Și rădăcinile dinților ce rămân descoperiți de jur împrejur reprezintă o consecință specifică parodontozei.
 • Iar mirosul neplăcut din gură este cel care bate alarmă la o problemă a cavității bucale.

Parodontoza nu ține cont de vârstă, și poate apărea și la copii, dar este o maladie ce afectează în mare parte persoanele trecute de 40 de ani. Ea se manifestă la nivelul gingiilor, însă dacă boala avansează poate distruge rădăcina dinților, fapt ce duce la pierderea lor definitivă.

Tratamentul bolii parodontale:

Sângerările gingivale în timpul periajului, inflamarea gingiilor, durerile gingivale nu sunt doar simptomele unei probleme, dar ar trebui să determine orice pacient să se prezinte la medicul stomatolog. Depistată la timp, parodontoza este mult mai ușor de tratat decât în fazele avansate. De obicei, tratamentul ei este ales în funcție de stadiul pe care îl manifestă, iar echipa de medici de la Smile Dent Team cunoaște cel mai bine cum să readucă speranța celor care suferă de această boală.

Mai jos aveți un exemplu al unui pacient care a reușit să treacă peste această maladie și care astăzi poate zâmbi din nou datorită experienței specialiștilor Smile Dent Team

Cum e să îți petreci copilăria pe scaunul din cabinetul dentistului?

Sabrina știe cel mai bine. Încă nu a găsit originea problemelor ei dentare, în schimb a dat de soluția lor la Smile Dent Team. Și-a pierdut practic toți dinții, încă de la o vârstă fragedă, iar insuficiența de os, alergia la mai multe substanțe și tratamentele cu multe zerouri în spate recomandate de mulți stomatologi o tot împiedicau să se bucure de viață. Dar asta a fost până a ajunge la Smile Dent Team.

„Experiența mea cu Smile Dent Team începe acum 2 ani. Îmi era frică, recunosc. Pentru că atunci când te decizi la un tratament dentar îți asumi și unele riscuri. Dar o dată ajunsă aici mi-am dat seama că sunt acolo unde trebuie. Profesionalismul medicilor și grija oamenilor din echipă m-au făcut să mă simt ca acasă, să mă relaxez și mi-au dat multă încredere în tot ce urma.

Amintirile mele din copilărie sunt legate de cabinetele stomatologice. Dinții mei se cariau din interior. Ulterior, dintele pur și simplu cădea și nu îl mai puteam salva. Probabil că fiecare dintre noi, nu am făcut niciodată un tratament de la A la Z. Adică, astăzi îmi făceam un dinte, mâine altul, când ajungeau la al treilea mă întorceam din nou la primul și tot așa. Respectiv, mergea totul bine pentru un an, iar apoi mă trezeam cu aceeași problemă. 

Am avut parte de un tratament stomatologic la arcada inferioară, dar puțin mai târziu a apărut o problemă destul de gravă la cea superioară. Medicul meu mi-a recomandat extragerea dinților rămași și să efectuez o reabilitare totală, însă cifra care mi-o cerea era destul de impunătoare. Doar o proteză mă costa în jur de 22.000 mii de euro. Ulterior am mers la o altă clinică. Acolo mi-au oferit șansa să-mi păstrez dinții pe care îi aveam, fiindcă eram mult prea tânără pentru o reabilitare totală. Dar o dată ce au văzut radiografia mea, unde era clar că dispun de o cantitate de os insuficientă, iar dinții prezentau un grad de mobilitate avansat era destul de dificil să efectuez tratamentul propus.

Între timp, o rudă mi-a povestit de o clinică stomatologică unde urma să facă un tratament dentar. Mi-a spus că merge, iar ulterior îmi va da detalii cum stau lucrurile. Aveam încredere în această persoană, pentru că știu că este foarte sinceră, dar și atentă la detalii. Ne-am auzit prin februarie, mi-a confirmat cele discutate anterior, iar în martie eram deja aici. 

Am fost un caz destul de greu. Și asta o poate confirma oricare dintre medicii care m-au tratat. Aveam parodontoză severă. Și mai sunt alergică. Organismul meu nu acceptă anumite materiale sau compuși. Acesta a fost și unul din motivele pentru care am ales Linia Superior ca soluție a problemelor mele dentare, fiindcă e realizată din titan și zirconiu. E de menționat faptul, că fiecărui pacient i se recomandă o linie dentară personalizată, în funcție de necesitățile și posibilitățile pe care le are.

Printr-o astfel de atârnare, echipa Smile Dent Team mi-a câștigat încrederea. Întrucât dentistul meu nu m-a întrebat niciodată dacă sunt alergică sau nu. Nici măcar nu a pomenit despre asta. Aici însă a fost pusă în discuție problema din start.

Astăzi pot afirma cu certitudine că această experiență mi-a schimbat viața la 180 de grade. Smile Dent Team reprezintă o aventură pe care trebuie să o trăiești! Și o recomand tuturor celor care și-au pierdut speranța că vor mai putea zâmbi vreodată!”, mărturisește pacienta.

Chiar dacă există tratamente și soluții eficiente pentru diminuarea bolilor parodontale, cel mai indicat este ca fiecare persoană să o prevină. Astfel, o igienă corectă a dinților, vizitele regulate la cabinetul stomatologic și un stil de viață echilibrat sunt câteva modalități cu ajutorul cărora puteți menține sănătatea dentară.

Parodontoza poate fi tratată! Asigură-te că ai găsit echipa stomatologică care te poate ajuta!

La Smile Dent Team există soluții pentru fiecare, chiar și pentru cei cu diagnoze complexe. Nu ezita să soliciți o programare la Smile Dent Team.

 

P.

Vezi și aceste știri
Impactul bruxismului asupra organismului și a vietii unui pacient. Cum pot fi remediate consecințele acestuia printr-un tratament stomatologic la Smile Dent Team

Impactul bruxismului asupra organismului și a vietii unui pacient. Cum pot fi remediate consecințele acestuia printr-un tratament stomatologic la Smile Dent Team

Pacienții sunt prioritatea de bază a clinicii dentare Smile Dent Team

Pacienții sunt prioritatea de bază a clinicii dentare Smile Dent Team

Ai nevoie de o reabilitare orală totală? Echipa Smile Dent Team îți vine în ajutor

Ai nevoie de o reabilitare orală totală? Echipa Smile Dent Team îți vine în ajutor

Advertoriale
Echipa maib - al treilea an în cursa „Foc la ghete pe biciclete”, pentru susținerea „Casa Angelus”

Echipa maib - al treilea an în cursa „Foc la ghete pe biciclete”, pentru susținerea „Casa Angelus”

Record absolut - la Art Granit ai trepte și pervaz de exterior în doar 3 zile!

Record absolut - la Art Granit ai trepte și pervaz de exterior în doar 3 zile!

Descoperă berea care se bea și se mănâncă! Litra Gelato NEIPA, surpriza de la Festivalul BeerMania

Descoperă berea care se bea și se mănâncă! Litra Gelato NEIPA, surpriza de la Festivalul BeerMania

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
 • Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Se împlinesc 14 ani de la încheierea războiului ruso-georgian. Republica Moldova condamnă agresiunea militară a Rusiei împotriva Georgiei
 • 2
  Ex-vicepremierul pentru reintegrare, Vladislav Kulminski face parte din echipa ONU la Centrul de Coordonare Comună de la Istanbul
 • 3
  Institutul pentru Studiul Războiului: Armata rusă depozitează mine și explozibili la Centrala Nucleară Zaporojie
 • 4
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.